Amerikaans president Joe Biden tekent twee richtlijnen die focussen op kwantumtechnologie om de toekomstige veiligheid te garanderen.
De eerste richtlijn, een uitvoeringsbesluit, voorziet een oprichting van een adviescomité bestaande uit 26 deskundigen uit de industrie, de academische wereld en federale laboratoria. Het comité wordt gesterkt door een wet uit 2018 die 1,2 miljard dollar voorziet in een plan richting geavanceerde kwantumtechnologie.
Het is echter de tweede richtlijn die benadrukt dat de VS de concurrentie voor wil blijven. In een memorandum schrijft Biden dat de VS een leider moet blijven binnen kwantumtechnologie terwijl het risico’s mitigeert rond cryptografische systemen.
Kwantumcomputers kunnen de huidige versleuteltechnologieën (RSA, ECC, DH, AES) eenvoudig kraken. Waar de snelste supercomputer vandaag tienduizenden jaren nodig heeft om een sterk versleuteling te kraken, kan een kwantumcomputer de code kraken op enkele minuten. Het eerste land dat de kwantumpuzzel kraakt, heeft een immens groot voordeel.
China claimde volgens The Register twee jaar geleden al dat het een voorsprong heeft genomen op de VS wat betreft kwantumcomputers. Het lanceerde vorig jaar nog een ambitieus vijfjarenplan waar kwantum een speerpunt is. China hoopt zo een wereldwijde pioniersrol op zich te nemen.
2030 als keerpunt
De VS verwacht dat tegen 2030 kwantumcomputers voor een keerpunt kunnen zorgen. De twee richtlijnen die President Biden tekent, moeten het land (en alle bevriende naties) wapenen om tijdig een antwoord te bieden.
Ondertussen staat de wereld gelukkig niet stil. De National Institute of Standards and Technology (NIST) maakte in 2019 al een keuze uit 26 post-kwantum cryptografische algoritmen. Stelselmatig vallen er partijen af in de selectieprocedure om uiteindelijk met een handvol technologieën enkele standaarden uit te rollen.