China zet zwaar in op kwantum-onderzoek

China maakt van onderzoek naar kwantumcomputers en netwerken een speerpunt van zijn nieuw vijfjarenplan. Het land hoopt zo een wereldwijde pioniersrol op zich te nemen.

Wie vertrouwd is met Dr. Strangelove zal er de ironie van inzien, maar ’s werelds grootmachten zijn vandaag verwikkeld in een kwantumrace. Doorbraken in onderzoek naar kwantumcomputers en afgeleiden kunnen een nieuwe technologische revolutie ontketenen en geen enkel land wil achterblijven. China gaat voluit voor de overwinning in de kwantumrace en zet er dubbel op in met zijn volgende vijfjarenplan. Sinds 1953 stuurt de Chinese overheid de economie van het land volgens de communistisch geïnspireerde plannen.

Grote kwantumcomputer

Het veertiende vijfjarenplan omvat extra investeringen in wetenschappelijk onderzoek in het algemeen en het veld van kwantumcomputing specifiek. China wil binnen vijf jaar een functionele kwantumcomputer hebben met enkele honderden qubits. Vermoedelijk gaat het daarbij om functionele logische qubits waarbij eventuele ruisonderdrukking is meegerekend. Verder zal het land werken aan kwantumsimulators die voor specifieke problemen zogenaamde kwantumsuperioriteit bereiken vergeleken met klassieke computers.

lees ook

Kwantumcomputers: verre droom of actueel gevaar?

De ambities van China liggen daarbij in lijn van de grootste uitdager voor de gouden medaille in de kwantumrace: De VS. IBM wil in 2023 al een kwantumcomputer met meer dan duizend qubits bouwen. Ook Europa neemt deel aan de race met enkele fikse investeringen, al blijven de resultaten daarvan onder de radar vergeleken met de concurrentie.

Kwantumnetwerken

China maakt in zijn vijfjarenplan ook ruimte voor de verdere ontwikkeling van kwantumnetwerken. Daarin haalde het land in 2017 al de krantenkoppen door een kwantumverbinding tussen een satelliet en een grondstation tot stand te brengen. Kwantumnetwerken hebben het potentieel om meerdere kwantumcomputers te linken, maar ondersteunen ook erg veilige communicatie. Kort samengevat is het onmogelijk om een kwantumverbinding af te luisteren, aangezien de actie van het afluisteren zelf de verbinding manipuleert en de data doet verdwijnen.

Het regime van president Xi Jingping zet met het nieuwe plan in ieder geval de toon. De ontwikkeling van functionele kwantumtoepassingen ontpopt zich zo tot meer dan een louter wetenschappelijke investering. Aan het werk zit ook een politiek-prestigieus en strategisch kantje.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home