Telenet en Fluvius halen met glasvezelbedrijf Wyre doelen van 2023 niet

De uitrol van glasvezel heeft vertraging opgelopen bij Wyre, een alliantie tussen Telenet en Fluvius. Het sloot maar 44.000 huizen aan, terwijl het doel 100.000 was.

Na een opstart in 2022 wilde Wyre in 2023 meer dan 100.000 huizen aansluiten op glasvezel. ‘Home passed’ was hun doelstelling, wat betekent dat huizen volledig zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk. CEO Micha Berger zegt aan de De Tijd dat Wyre blijft steken op 44.000 huizen in 2023.

De belangrijkste reden voor het missen van de doelstellingen, is de lange doorlooptijd tot een vergunning is afgeleverd. Volgens Berger spelen ook de lokale verkiezingen die dit jaar plaatsvinden een rol. Hij maakt zich echter sterk dat een nieuwe aanpak dit jaar een positief effect zal hebben.

Berger benadrukt wel dat vorig jaar 59.000 huizen in verschillende bouwfasen zaten. “Voor sommige is enkel de aansluiting op onze ruggengraatring nodig, voor andere zijn we nog bezig met graven in de straat. We kunnen bevestigen dat de bouw voor al die huizen begonnen is, maar we kunnen ze niet het certificaat ‘homes passed’ geven.”

Het volgende doel staat al genoteerd volgens de CEO. Tegen 2025 moet Wyre 450.000 huizen per jaar aansluiten. Hij is ervan overtuigd dat die doelstelling haalbaar is. Tegen 2029 wil Wyre ongeveer 70 procent van Vlaamse huishoudens en delen van Brussel en Wallonië aansluiten op glasvezel.

Geschiedenis van Wyre

De start van Wyre liep niet van een leien dakje. Twee jaar geleden kondigden Telenet en Fluvius aan dat ze samen in zee wilden gaan, maar daar dachten mededingingsautoriteiten anders over. De Europese Commissie zette het licht voor de samenwerking en de oprichting van Wyre pas vorige maand op groen. In tussentijd stapt concurrent Proximus nog naar de Raad van State tegen de glasvezelsamenwerking.

Het eerste adres werd begin juli 2023 aangesloten op glasvezel door Wyre. Wyre heeft vandaag al een overeenkomst met aandeelhouder Telenet maar ook Orange. Beide bedrijven zullen producten aanbieden via het nieuwe netwerk. Ook andere operatoren krijgen de kans om deel te nemen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home