Western Digital stapt uit storage array-markt met verkoop ActiveScale

Western Digital

Western Digital verkoopt ActiveScale aan Quantum. Eerder stootte het ook al IntelliFlash af, zodat het bedrijf niet meer actief is in de storrage array-markt.

Western Digital stapt uit de storage array-markt. De harde schijffabrikant heeft een tijdje geprobeerd om naast HDD’s ook enkele producten op de markt te brengen in een poging een meerwaarde te creëren, maar dat avontuur leverde niet de gewenste resultaten op. WD besloot daarom om zich opnieuw op zijn kerntaken te focussen.

De excursie van WD in storage array-land nam de vorm aan van de IntelliFlash en ActiveScale-producten. Beide productportfolio’s zijn intussen verkocht. IntelliFlash, dat slimme all flash of hybride opslag aanbood, werd vorig jaar eigendom van DataDirect Networks. ActiveScale gaat nu naar Quantum.

Back-up

Quantum wordt zo eigendom van een portfolio bestaande uit twee toestellen gebouwd om grote hoeveelheden data op een veilige en betaalbare manier op te slaan. Het bedrijf wil de opslag positioneren tussen de klassieke opslagserver en de tape-back-ups. Data die niet cruciaal is, maar wel af en toe nog gebruikt wordt, kan voordelig op de opslagservers staan. De ActiveScale X100 is de krachtigste van de reeks en kan geconfigureerd worden met tot 74 petabytes aan opslagruimte.

Met de verkoop wil WD zich opnieuw focussen op de kern. Dat zijn zoals steeds harde schijven, maar ook flash. Het marktaandeel van WD in de flash-markt blijft immers groeien, ook al slabakt die markt zelf een beetje. De opslagspecialist moet zich noodgedwongen herstructureren, aangezien het bedrijf verlies draait. Het afgelopen kwartaal ging Western Digital voor 139 miljoen dollar in het rood, al zijn die cijfers beter dan verwacht en een stuk beter dan het verlies van 487 miljoen dollar een jaar eerder.

Groei

Met ActiveScale en IntelliFlash afgestoten kan WD kostbare investeringen vrijmaken om opnieuw te groeien waar er potentieel zit. Het bedrijf ontpopt zich tot belangrijke flash-fabrikant, maar blijft een HDD-bouwer in hart en nieren. Naast WD is er met Seagate maar één andere grote fabrikant van HDD’s in de wereld. Zowat alle interne schijven, zowel voor servers als in pc’s of externe opslag, komen van één van die twee fabrikanten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home