Western Digital draait overname SanDisk terug

Western Digital gaat zichzelf opsplitsen. De Flash-divisie en de HDD-divisie slaan een afzonderlijk traject in nadat een fusie met Kioxia mislukte.

In 2016 kocht Western Digital flash-specialist SanDisk voor 19 miljard dollar. Zo ontpopte één van de enige twee grote harde schijf-fabrikanten ter wereld zich tot een allround-opslagproducent, met zowel klassieke HDD-opslag als SSD’s en geheugenkaarten in het portfolio. De acquisitie blijkt helaas niet zo’n groot succes: vandaag kondigt WD aan dat het z’n totale flash-bedrijfstak alweer wil afstoten. In grote lijnen wordt de overname zo ongedaan gemaakt.

De splitsing was niet plan A voor Western Digital. Het bedrijf wilde graag fuseren met flash-producent Kioxia, en zo de op twee na grootste producent van flash ter wereld worden. Dat vond SK Hynix maar niets, en dat bedrijf vreesde onder andere bij monde van investeerdere Bain Capital voor zijn marktpositie. WD zou een meerderheidsaandeel krijgen in Kioxia na de fusie, wat SK Hynix, dat eveneens een aandeel heeft, in nauwe schoentjes brengt.

Plan B

Weg fusie dus, en op naar plan B: doen alsof er sinds 2016 niets gebeurd is. In de tweede helft van 2024 eindigt het huwelijk tussen SanDisk en Western Digital. De scheiding is het gevolg van een lage vraag naar chips in het algemeen en flash-geheugen in het specifiek. Die realiteit drijft consolidatie in de sector.

Het is toch ook verrassend dat een opslaggigant als Western Digital zo snel na de overname omwille van een laagconjunctuur de handdoek in de ring gooit. Sinds 2016 is de IT-wereld veel veranderd, maar grotendeels wel in lijn van de verwachting. Flash is en blijft het medium naar keuze voor computers en servers met hoge I/O-workloads, waarnaar de vraag stijgt. Er valt wel iets te zeggen voor een strategie waarin beide afdelingen afzonderlijk naar de markt gaan, maar die argumenten waren er vermoedelijk ook al 19 miljard dollar geleden, in 2016.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home