VMware introduceert RANGPT om een oogje in het zeil te houden op je netwerk

vmware mwc 2024

VMware toont op het Mobile World Congress RANGPT: een AI-bot die netwerkdata analyseert om inzicht te bieden in prestaties en energieverbruik van het RAN.

Ieder bedrijf moet vandaag de dag een eigen GPT-assistent hebben en nu kan ook VMware dit voor zichzelf afvinken. Het softwarebedrijf doet in het kader van MWC een reeks nieuwe aankondigingen binnen zijn Telco Cloud. RANGPT springt daarbij het meest uit het oog: een generatieve AI-assistent voor netwerkoperatoren. De tool werd halverwege februari aangekondigd door Aira Technologies en tijdens de beurs in Barcelona voor het eerst gedemonstreerd.

Mobiele netwerken genereren grote hoeveelheden gegevens die voor operatoren waardevol kunnen zijn voor het verbeteren van de netwerkervaring en/of het verlagen van onderhoudkosten. Het verzamelen en verwerken van die gegevens is echter een tijdrovend complex. RANGPT zit kort op je netwerk om die gegevensanalyse te automatiseren.

AI in je netwerk

Op de beursstand van VMware krijgen we een korte demonstratie van hoe RANGPT werkt. De naam suggereert dat de tool gebouwd is op het GPT-model van OpenAI, maar VMware deelt ons mee dat dit evengoed op een model van Meta, Google of AWS kan. RANGPT werkt, net zoals ChatGPT, volgens een conversationele interface. Je kan de tool zo gerichte vragen stellen over bepaalde gegevens van je netwerk, zoals het energieverbruik.

RANGPT kan dit tonen op een bepaald punt in de tijd, maar bijvoorbeeld ook een evolutie over de tijd weergeven en op basis van historische gegevens het toekomstige energieverbruik voorspellen. De output kan tekst, grafieken of tabellen bevatten, afhankelijk van wat je als gebruiker verkiest. Die analyses kan je gebruiken om prestatieproblemen in je netwerk te identificeren of maatregelen te nemen om het energieverbruik te verminderen.

Een derde luik van RANGPT omvat automatisering. Met de tool kan je ook softwarecode generen om de tijd om netwerkapplicaties te bouwen in te korten. Die code kan manueel getest worden alvorens ze uit te voeren, als is de tool ook streng voor zichzelf en zal het nooit een code draaien waar het een mogelijke fout in ontdekt, zegt een medewerker tijdens de demo.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home