VMware Project Monterey vindt hyperconverged opnieuw uit

VMware

VMware lanceert met Project Monterey een nieuwe visie op hoe een moderne cloudervaring er moet uitzien. De aanpak doet sterk denken aan een variatie op hyperconverged infrastructuur met een focus op hybride cloudomgevingen.

VMware wil compute, opslag, netwerk en beveiliging van elkaar loskoppelen. Dat klinkt op het eerste zicht niet bepaald nieuw. Het concept heet hyperconverged infrastructure (HCI) en wordt steeds meer de norm. Waarom kondigt VMware tijdens de digitale VMworld 2020-conferentie dan met de nodige bombarie Project Monterey aan, dat exact die functie heeft? Het antwoord zit in de vernieuwende aanpak van het bedrijf.

Hyperconverged heruitgevonden

Tradidionele HCI koppelt compute, netwerk en opslag van elkaar los door een virtualisatielaag over de systeembronnen heen te plaatsen. Dat maakt het eenvoudig om virtuele machines te activeren met precies de hoeveelheid rekenkracht en opslag die nodig is voor een specifieke applicatie. Overprovisionering wordt bovendien een kleiner probleem. Loop je tegen een tekort aan opslag aan binnen je HCI-omgeving, dan volstaat het om de storagepool uit te breiden zonder dat je nodeloos moet investeren in compute, waarvan je misschien nog meer dan voldoende in reserve hebt.

VMware betwist die visie op HCI niet, maar stelt vast dat de hoeveelheid systeembronnen alsmaar groeit en diversifieert. Zeg vandaag niet zomaar compute: applicaties kunnen immers draaien op de cpu maar net zo goed nood hebben aan gpu-accelerators of FPGA’s. Met project Monterey wil VMware zich voorbereiden op een diverse infrastructuur die met al die hardware om kan.

SmartNIC centraal

Dat gebeurt in eerste instantie met de ondersteuning van SmartNIC’s. Dat zijn slimme netwerk interface-kaarten gebaseerd op gespecialiseerde chips. VMware gaat zijn Cloud Foundation-stack uitbreiden met ondersteuning voor die SmartNIC’s. vSphere, vSan en NSX moeten met andere woorden compatibel worden met de stukken hardware. Op VMworld brengt de virtualisatiespecialist VMware ESXi naar verschillende SmartNIC’s.

Door de bare metal hypervisor naar gespecialiseerde netwerkhardware te verhuizen, wordt het mogelijk om verschillende systeembronnen tot één virtuele machine te combineren. Dat gaat ook wanneer niet alles in één serverkast zit. Bovendien wordt de server-cpu niet meer belast met networking- en hypervisortaken, waardoor er meer rekenkracht beschikbaar is voor applicaties. Het is de bedoeling om zo op termijn datacenters met een moderne architectuur te bouwen waarbij servers bronnen zoals FPGA’s en accelerators van andere servers in het netwerk kunnen gebruiken. Denk opnieuw aan HCI, maar dan net een trapje geavanceerder en vooral flexibeler wat meer exotische hardware betreft.

Eén framework

Door het zwaartepunt van het infrastructuurbeheer weg te halen van de server, wordt het beheer bovendien eenvoudiger. Organisaties kunnen het hele datacenter via één managementframework sturen en krijgen de mogelijkheid updates uit te rollen en patches te implementeren los van de servers. Ook beveiliging krijgt een boost. Iedere SmartNIC draait immers een eigen firewall en beveiligingssuite. Op die manier komt security in het DNA van de infrastructuur terecht. A

VMware gaat voor de ondersteuning van de SmartNIC’s in zee met verschillende partijen waaronder Nvidia, Dell Technologies, HPE en Lenovo. Samen met die partijen wil het bedrijf Project Monterey-compatibele oplossingen op de markt brengen. Momenteel is Project Monterey een technologiepreview. VMware wil nog niets kwijt over beschikbaarheid.

leestip: Nvidia en VMware voorzien samen ondersteuning voor AI-workloads

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home