VK investeert miljard euro in eigen exascale-supercomputer

vk parlement

Het VK voorziet meer dan een miljard euro voor de bouw van een eigen exascale supercomputer, gericht op onderzoek en AI.

Het VK voorziet 900 miljoen Britse pond, omgerekend iets meer dan 1 miljard euro, voor de bouw van een nieuwe supercomputer. De ex-Europeanen hebben hun oog laten vallen op een exascale systeem. Sinds vorig jaar kent de wereld met de Frontier-supercomputer in de VS zijn eerste exascale HPC-installatie. Het adjectief impliceert dat de computer een rekenkracht heeft die groter is dan 1.000 petaflops. Landen wereldwijd willen dat kunstje nu evenaren. In de EU zal Duitsland naar alle waarschijnlijkheid het eerste exascale systeem krijgen.

Alles voor AI

Het VK wil dus niet achterblijven. Met de investering willen de eilandbewoners meteen ook een AI Research Resource oprichten, wat meteen duidelijk maakt waar het nieuwe HPC-systeem voor moet dienen. Minister van Financiën Jeremy Hunt verwijst naar de rekenkracht die nodig is voor AI in de toekomst om de nood aan de computer te verduidelijken.

Concrete details over de nieuwe supercomputer zijn nog onbekend. Het is dus niet duidelijk op hoeveel rekenkracht het VK precies mikt, wie de supercomputer gaat bouwen en welke architectuur gebruikt zal worden. AMD kaapt de laatste tijd wel wat aanbestedingen weg, maar ARM is ook een interessante kandidaat. De hoofdzetel van Arm bevindt zich immers in het Verenigd Koninkrijk en Japan toonde al aan dat je wel heel krachtige computers kan bouwen met ARM-chips.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home