UHasselt sleutelt mee aan software en algoritmes voor Europees kwantumnetwerk

microsoft azure quantum

Binnen de nieuwe masteropleiding Materiomics aan de UHasselt kunnen studenten met kwantumtoepassingen aan de slag.

Het Europees netwerk voor kwantumcomputers is goed voor een totaalbudget van 100 miljoen euro en is hiermee het grootste Europese programma rond kwantumcomputers.

“Aan UHasselt zullen we software en algoritmes ontwikkelen om berekeningen uit te voeren met deze computers. Door hun kwantumcapaciteiten hebben zij een ongekende rekenkracht die nog veel hoger is dan die van de beste huidige supercomputers”, zegt professor dr. Milos Nesladek van het onderzoeksinstituut imo-imomec van de UHasselt aan HBVL.

Andere leden van het Europese netwerk zijn Denemarken, Duitsland, Finland, Nederland, Noorwegen, Polen en Tsjechië. Ze maken allemaal deel uit van het European High-Performance Computing Joint Undertaking.

Kwantumcomputers worden in een netwerk over zes Europese locaties geïnstalleerd. Tegen midden 2023 moet het netwerk klaar zijn. Bedrijven, overheden maar ook kennisinstellingen kunnen daarna op aanvraag gebruik maken van het netwerk voor eigen onderzoek en ontwikkeling.  

lees ook

Chinese wetenschappers leggen 12,5 km lange kwantumverbinding

“Via het Europese netwerk kunnen analyses van grote databestanden uitgevoerd worden die voorheen onmogelijk waren”, zegt Nesladek. “Of ze kunnen dienen voor het verwerken van data van gravitatiegolven of voor het ontwerpen van nieuwe moleculen voor medicijnen, katalysatoren of andere soorten van functionele materialen.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home