België staat in verbinding met Luxemburg in het eerste grensoverschrijdende kwantumnetwerk van Belnet in de Benelux.
Belnet heeft met succes een kwantumcommunicatielink uitgerold tussen België en Luxemburg. Het gaat om het eerste landsgrensoverschrijdende QKD-netwerk in de Benelux.
Centrale hub verbindt ESA en universiteit van Luxemburg
De nieuwe verbinding maakt deel uit van het BeQCI-project, een Belgisch kwantumcommunicatie-initiatief van onder andere Belnet, imec en UGent. De infrastructuur bestaat uit een centrale hub in het Belnet-datacenter in Aarlen en vier eindknooppunten. Twee daarvan zijn al actief: één bij het European Space Agency (ESA) in Redu en één in het QCI-lab van de universiteit van Luxemburg in Kirchberg. De totale afstand van de verbinding bedraagt 132 kilometer.
De gebruikte technologie is gebaseerd op MDI QKD (Measurement-Device-Independent Quantum Key Distribution). Die laat veilige communicatie toe via een centraal knooppunt, zonder dat de betrouwbaarheid van meetapparatuur de veiligheid in gevaar brengt. De verbinding gebruikt technologie van het Nederlandse bedrijf Q*Bird, dat eerder al betrokken was bij een soortgelijk project in Rotterdam.
De infrastructuur stelt de betrokken partijen in staat om encryptiesleutels uit te wisselen via kwantummechanica. Zo kunnen zij in realistische scenario’s testen hoe kwantumbeveiligde communicatie functioneert. Volgens Belnet-netwerkingenieur Jo Segaert is het systeem schaalbaar en kostenefficiënt. Later kunnen extra knooppunten eenvoudig worden toegevoegd.
Voorbereiding op satellietcommunicatie en interoperabiliteit
De integratie van de ESA-site in Redu kadert ook in een bredere ambitie: het testen van kwantumcommunicatie via satelliet. Vandaag verlopen die verbindingen nog volledig via glasvezel. ESA kan in de toekomst dienen als schakel tussen terrestrische en satellietgebaseerde kwantumnetwerken.
Het project maakt deel uit van het Europese EuroQCI-initiatief. Dat moet leiden tot een kwantumbestendig Europees communicatienetwerk dat bestand is tegen de bedreigingen van toekomstige kwantumcomputers. Het Luxemburgse QCI-lab onderzoekt nu hoe verschillende QKD-technologieën met elkaar kunnen samenwerken, inclusief systemen van andere fabrikanten en het eigen Key Management System van de universiteit.
De realisatie van deze verbinding werd mee gefinancierd door de Europese Unie via het Next Generation EU-programma. Het LUQCIA-project en het Luxemburgse ministerie van Media, Connectiviteit en Digitale Politiek werkten actief mee.