Total neemt snelste commerciële supercomputer ter wereld in gebruik

supercomputer

De Franse energiegigant Total heeft de door IBM-gebouwde Pangea III-supercomputer in gebruik genomen. Total heeft hiermee ’s werelds meest krachtige supercomputer in handen voor commercieel gebruik.

De Pangea III beschikt over 31,7 petaflops aan verwerkingskracht en 76 petabyte aan opslagcapaciteit. Daarbij is de supercomputer gebaseerd op Power9 CPU’s van IBM. Big Blue werkte samen met Nvidia om de supercomputer te verbeteren met GPU’s. Pangea III maakt gebruik van de Tesla V100 GPU’s, aldus ZDnet.

Olie- en gasverkenningsmissies optimaliseren

Total gaat de supercomputer gebruiken om olie- en gasverkenningsmissies van het energiebedrijf te verbeteren en te versnellen. Dit wordt gedaan door enorme hoeveelheden seismische gegevens te kraken. Gemodelleerde seismische beelden worden vervolgens weer gebruikt om resource locaties te spotten.

“Pangaea III stelt Total in staat om geologische risico’s bij exploratie en ontwikkeling te verminderen, projectrijping en levering te versnellen en verhoogt de waarde van onze activa door geoptimaliseerde veldoperaties, met dit alles tegen lagere kosten,” zegt Arnaud Breuillac, president van Total’s Exploration and Productie divisie.

Summit en Sierra

Hoewel de supercomputer de 11e plaats inneemt op de wereldranglijst van de beste supercomputers ter wereld staat, gebruikt Pangaea III dezelfde IBM Power9 artificiële intelligentie (AI)-geoptimaliseerde, krachtige architectuur als Summit en Sierra. Beide eigendom van het Amerikaanse ministerie van energie en bekend als zijnde de twee meest krachtige supercomputers van de wereld.

Samen met Google Cloud onderzoekt Total het gebruik van computer vision-algoritmen om beelden te ontcijferen van seismische studies. Bovendien onderzoeken ze ook natuurlijke taalverwerking om technische documenten te analyseren.

AI-algoritmen

Total wil nu Pangaea III gebruiken om zijn nieuwe algoritmen te testen. Beide partijen hebben zich als doel gesteld om samen AI-algoritmen te ontwikkelen voor het analyseren van ondergrondse gegevens voor olie- en gasexploratie en -productie.

Total beweert dat de nieuwe algoritmen de supercomputer helpen seismische gegevens nauwkeuriger en met een hogere resolutie te verwerken. Hierdoor wordt naar eigen zeggen de avidity verbeterd om op betrouwbare wijze koolwaterstoffen onder de grond te vinden. Denk dan aan bronnen die onder zout verscholen zitten in onder meer Brazilië, de Golf van Mexico, Angola en de oostelijke Middellandse Zee.

De nieuwe supercomputer helpt bij het ontwikkelen van voorspellende productiemodellen en het vermogen om de waarde van de exploratieruimte te verbeteren. Iets wat het proces voor het verzamelen van hulpbronnen selectiever maakt.

 

Gerelateerd: IBM verwacht binnen vijf jaar kwantumcomputers te commercialiseren

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home