Telenet plant Docsis 4.0 uitrol met veel hogere downloadsnelheid vanaf 2024

Telenet gaat de snelheid van zijn bestaande netwerk een drastische boost geven met de uitrol van Docsis 4.0-technologie. Het bedrijf demonstreert vandaag al hoe zijn netwerk zo kan wedijveren met het glasvezelnetwerk van Proximus.

Telenet demonstreert downloadsnelheden over zijn netwerk van 8,5 gigabit per seconde. Dat doet de Mechelse provider aan de hand van de Docsis 4.0-routertechnologie. Die gaat het bedrijf vanaf 2024 breed uitrollen. Vandaag vinden er al op beperkte schaal tests plaats, weet De Tijd.

Concurrentie met fiber

De provider gaat de downloadsnelheid garanderen over zijn bestaande netwerk. Dat bestaat uit een back-end van glasvezel, aangevuld met coax voor de verbinding tot in woning of bedrijf. Die technologie is superieur aan het verouderde VDSL-netwerk van Proximus en maakt vandaag al snelheden tot 2,5 Gbps mogelijk.

Proximus is echter druk bezig met de uitrol van fiber to the home, waarmee het zijn eigen glasvezelnetwerk uitbreid tot in de woning van klanten. Met dat vernieuwde netwerk zijn snelheden tot 10 Gbps mogelijk. Met de Docis 4.0-test toont Telenet aan dat het voorlopig nog kan concurreren met het glasvezel-aanbod van zijn concurrent op het eigen netwerk.

Nuance

Toch verdient de test een beetje nuance. De gehaalde 8,5 Gbps is immers de downloadsnelheid. Bij coax-technologie zijn downstream en upstream echter niet gelijk, waardoor het resultaat niet zegt over de uploadsneheid. Die ligt in de regel een stuk lager, al hangt veel af van de implementatie van de Docsis 4.0-technologie. Bij fiber zijn upload en download technisch wel symetrisch.

Micha Berger, technologiechef bij Telenet, noemt de Docsis 4.0-test in De Tijd een Europese primeur. Telenet blijft in zijn coax-netwerk geloven, al werkt de provider samen met Fluvius toch ook aan meer glasvezel. Op langere termijn lijkt een overstap naar die technologie onvermijdelijk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home