Telenet gaat net als Orange en Proximus in zee met Nokia en Ericsson voor de uitbouw van zijn 5G-netwerk. Ook Google wordt een partner en zal cloud native-diensten leveren.
Telenet selecteert als laatste grote telecomprovider partners voor de uitrol van zijn eigen 5G-netwerk. Het bedrijf verlengt de samenwerking met Ericsson voor het radio access network (RAN) en kiest Nokia voor het kernnetwerk. Daarmee volgt Telenet in de voetsporen van concurrenten Orange en Proximus. Die providers lieten eind 2020 al weten met Nokia en Ericsson in zee te gaan, al verloopt de samenwerking daar omgekeerd en levert Nokia het RAN en Ericsson de kern.
Voor Telenet zal Ericsson de apparatuur op de zendmasten geleidelijk aan vernieuwen. Die nieuwe hardware zal voor de 5G-dekking zorgen. Ericsson wordt meteen ook de partner voor eventuele toekomstige evoluties van de 5G-standaard.
Anthos in het kernnetwerk
Nokia levert de apparatuur voor het achterliggende kernnetwerk. Ook dat moet immers vernieuwd worden om 5G te ondersteunen. Het kernnetwerk zal onder andere snelle responstijden mogelijk maken en is in staat het netwerk op te splitsen in verschillende virtuele banden met capaciteit voor specifieke diensten. Denk daarbij aan een netwerk voor hulpverleners dat los van het 5G-netwerk voor het brede publiek functioneert, maar toch dezelfde infrastructuur gebruikt.
Het valt op dat Telenet ook samenwerkt met Google Cloud. Telenet zal Anthos for Telecom gebruiken om zijn kernnetwerk uit te breiden. Anthos brengt de cloudcapaciteiten van Google naar de netwerkrand en datacenters van klanten. De samenwerking moet cloud native-diensten integreren met het kernnetwerk. Zo verwacht Telenet sneller te kunnen inspelen op veranderende behoeftes van de markt.
Beschikbaarheid
Een precieze timing voor de transformatie van de Telenet-infrastructuur naar een 5G-netwerk is er nog niet. De telecomprovider verwacht zijn netwerk gradueel te verbeteren de komende jaren. De beschikbaarheid van de 5G-frequenties speelt daarbij een grote rol. Ondanks de hoogdringendheid van een officiële 5G-veiling is ons land er nog steeds niet in geslaagd om het spectrum te verdelen. De trieste saga sleept intussen al meer dan twee jaar aan: een vertraging waarvoor de oorzaak exclusief bij de politiek te zoeken is.
Intussen probeert het BIPT de schade te beperken met de toekenning van tijdelijke licenties voor 5G-frequenties, zodat Telenet en de andere providers al aan de slag kunnen met tests. Telenet zelf is daarvoor in gesprek met onder andere het UZA, KU Leuven, de Leuvense politie, IMEC en de luchthaven van Charleroi. De Mechelse telecomspecialist laat weten dat de eerste opstellingen voor 5G-tests al gebouwd zijn, maar communiceert pas op een later tijdstip over verdere details.