Supercomputers krijgen update om AI-software nog sneller uit te voeren

IBM Summit supercomputer

De beste supercomputers van de wereld worden bijgewerkt om artificiële intelligentie (AI)-software sneller uit te voeren. Zo wordt onder meer de AI-programmering eenvoudiger gemaakt en worden er wijzigingen aangebracht om specifieke AI-taken te versnellen.

Dit werd gisteren bekend gemaakt tijdens de International Supercomputing Conference (ISC) in het Duitse Frankfurt. Op de conferentie werd ook de nieuwe lijst met de 500 krachtigste supercomputers ter wereld vrijgegeven. Zo beschikt Amerika nog steeds over de meest krachtige supercomputers. China loopt daarentegen weer voorop met het aantal supercomputers: 219 versus 116 voor de VS.

Nu bestaan er al supercomputers waarvan een aantal AI-applicaties al met turbo’s zijn opgeladen. Zo heeft de nummer 1 supercomputer van de wereld, de Amerikaanse Summit, een complex machine-learningmodel voor klimaatonderzoek uitgevoerd. Sneller dan iedere ander systeem.

Tijdrovend

Toch ervaren AI-onderzoekers het naar eigen zeggen als een uitdaging om toegang tot supercomputers te krijgen, gezien de grote vraag naar dit type computer. Het draaien van programma’s op supercomputers is een relatief ingewikkelde en tijdrovende oefening. Tijdens de ICS-conferentie maakten fabrikanten en operators dan ook kenbaar dit proces makkelijker te willen maken.

Veel AI-programma’s worden uitgevoerd op banken met minder krachtige machines, die weer met elkaar verbonden zijn in de cloud. Als supercomputers beter kunnen worden aangepast voor AI-taken, moeten ze nog meer vooruitgang boeken.

ABCI

Zo richt bijvoorbeeld ABCI, de snelste supercomputer van Japan, zich nu op software ‘containers’, zoals ontwikkeld door chipmaker Nvidia. Overigens maakt de ABCI ook al gebruik van de chips van Nvidia. De containers bundelen een applicatie met daarin digitale bibliotheken en andere ondersteunende software die nodig is om het uit te voeren. Het gebruik van deze containers maakt het mogelijk voor de supercomputer om deep- learning modellen sneller te draaien.

De Amerikaanse supercomputerproducent Cray heeft nieuwe software onthuld, die het voor haar machines makkelijker maakt om AI-programma’s uit te voeren. Deze zouden leren van zogeheten geo-ruimtelijke data, zoals satellietbeelden. Cray beweert te beschikken over een nieuwe deep-learning plug-in, die sneller dan voorheen modellen traint die gebruikt worden bij onder meer weersvoorspelling en olie-exploratie.

 

Gerelateerd: Rekenkracht alle top 500 supercomputers voor het eerst boven 1 petaFLOPS

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home