HPE en AMD willen HPC-snelheidsrecord verpulveren met 2 exaflops-systeem

El Capitan supercomputer hpc

HPE en AMD verklappen wat de vooropgestelde rekenkracht van de Amerikaanse supercomputer El Capitan moet zijn. De bouwer en de cpu-specialist mikken op 2 exaflops: meer dan de gecombineerde rekenkracht van de 200 krachtigste systemen ter wereld vandaag.

Een half jaar geleden raakte bekend dat de VS een krachtige supercomputer wilden bouwen om de mythische exaflops-grens te overschrijven. El Capitan zou 1,5 exaflops halen en daarmee sneller zijn dan de snelste 100 systemen in de wereld, klonk het toen voorzichtig. HPE zal El Capitan bouwen en vertrouwt daarvoor op chips van AMD. De twee bedrijven komen nu naar buiten met de finale specificatie voor het HPC-systeem, en die doet er nog een schepje bovenop. Met een geplande rekencapaciteit van 2 exaflops kan de gecombineerde rekenkracht van de 200 meest performante systemen ter wereld niet tippen aan de toekomstige computer.

El Capitan wordt gebouwd voor de nucleaire afdeling van het Amerikaanse energiedepartement. Het systeem zal onder andere simulaties uitvoeren om te betrouwbaarheid en veiligheid van het Amerikaanse nucleaire arsenaal te verzekeren. Wanneer El Capitan in 2023 online komt, zal het één van de eerste exascale-systemen ter wereld zijn. Ter vergelijking: Summit is vandaag de krachtigste computer en houdt het op ongeveer 200 petaflops, of tien keer minder dan El Capitan.

Specificaties

Binnenin zal HPE AMD EPYC-cpu’s steken. Het gaat om Zen 4-chips, die momenteel onder de codenaam Genoa bekend staan. Genoa wordt vermoedelijk op een 6 nm of zelfs 5 nm-productielijn gebakken en krijgt waarschijnlijk PCIe 5.0-ondersteuning mee, maar veel meer is er nog niet geweten over de toekomstige iteratie van de serverchips.

El Capitan wordt een accelerator-gebaseerd systeem met AMD Radeon Instinct-gpu’s, gebaseerd op een nieuwe architectuur. Cpu’s en gpu’s worden verbonden met de derde generatie van AMD’s Infinity Fabric, terwijl de supercomputer zelf aan elkaar geplakt wordt met HPE’s Cray Slingshot-interconnectoplossing. HPE profiteert voor de bouw van El Capitan van de overname van Cray voor meer dan de interconencts. Het systeem wordt immers gebouwd rond de exascale Shasta-architectuur van Cray.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home