Starlink-internet verlaat bèta in oktober

starlink

Het Starlink-internet van SpaceX moet in oktober algemeen beschikbaar worden. Daarmee mist CEO Elon Musk zijn eerder gecommuniceerde deadline met twee maanden.

Starlink komt in de loop van oktober algemeen beschikbaar. Dat laat Elon Musk weten in een tweet. Het satelliet-internet van SpaceX moest eigenlijk al in augustus de bètafase verlaten, maar dat plan liep vertraging op. Musk verwacht dat Starlink het komende jaar meer dan 500.000 gebruikers zal vergaren.

Breedband-alternatief

Starlink biedt een alternatief voor klassieke providers van breedbandinternet en is vooral gericht op klanten die geen toegang hebben tot een betaalbare kwalitatieve breedbandverbinding via kabel, vDSL of glasvezel. Gebruikers huren een kleine schotel en een router die als basisstation dienstdoen. De schotel verbindt met het netwerk van duizenden kleine Starlink-satellieten die vandaag al in een lage baan om de planeet zweven. In theorie voorziet de oplossing transfersnelheden van 100 Mbps down en 20 Mbps.

Tests tijdens de bètaperiode leveren gemengde resultaten op. Het grootste probleem lijkt de verplichte line of sight tussen schotel en satelliet. De internet-kunstmanen kunnen relatief dicht bij de horizon passeren, wat de plaatsing van het basisstation bemoeilijkt. Een appartementsgebouw of hoge bomen kunnen immers roet in het eten strooien. De betrouwbaarheid van de verbinding moet er echter op vooruitgaan naarmate SpaceX meer Starlink-satellieten de lucht in schiet.

Prijs en beschikbaarheid

Starlink kost bij ons 99 euro per maand plus éénmalig 499 euro voor de hardware. Het aanbod is sinds mei dit jaar als bèta beschikbaar in België. Het internet interesseert niet enkel consumenten. Google wil zijn datacenters bijvoorbeeld al verbinden met Starlink en ook Microsoft heeft een dergelijk plan. Het is onduidelijk of SpaceX meteen voor alle geografische regio’s van bèta naar algemene beschikbaarheid zal gaan, aangezien de dekking van het Starlink-netwerk niet uniform is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home