Google verbindt clouddatacenters met Starlink-netwerk van SpaceX

starlink

Google Cloud krijgt een rechtstreekse verbinding met het satelliet-internet van SpaceX. Daarmee volgt Google in de voetsporen van Microsoft.

Google gaat in zee met SpaceX. Het bedrijf wil extra connectiviteit toevoegen aan zijn cloudaanbod via het Starlink-satellietinternet van het ruimtevaartbedrijf. Door zijn clouddatacenters rechtstreeks met Starlink te verbinden, krijgen klanten in afgelegen delen van de wereld een snelle verbinding met de cloud.

Starlink is een netwerk van kleine internetsatellieten dat momenteel in aanbouw is. Al meer dan 1.500 kunstmanen draaien momenteel in een baan om de aarde. Via een grondstation kunnen klanten verbinding maken met het satellietnetwerk, dat breedband-internet voorziet zonder bekabeling. In de VS nemen al 10.000 klanten deel aan een bètaprogramma van het internet-aanbod.

Starlink gebruikt veel satellieten in een lage baan om de aarde in de plaats van enkele grote satellieten in een geostationaire baan heel ver boven de aardbol, zoals traditioneel satelliet-internet vandaag werkt. Dat laat SpaceX toe om een veel snellere connectiviteit met lagere latency te bieden.

Door zijn Google Cloud Platform rechtstreeks met Starlink te verbinden, wil Google een optimale verbinding voorzien voor Starlink-klanten in afgelegen delen van de wereld waar bekabeld breedbandinternet een zeldzaamheid is. Een organisatie in het Amerikaanse platteland kan zo via Starlink rechtstreeks met Google Cloud verbinden en geniet in theorie een even goede of zelfs betere ervaring dat bedrijven die een traditionele internetaansluiting benutten.

Concurrentie

Google is niet de eerste die de meerwaarde van Starlink ziet. Vorig jaar kondigde Microsoft al een gelijkaardige samenwerking met SpaceX aan voor zijn Azure-cloud.

Ook AWS wil verbinding via satelliet aanbieden, maar daarvoor weigert het bedrijf voorlopig om een beroep te doen op Starlink. Amazon-baas Jeff Bezos, persoonlijke concurrent van Elon Musk, plant om zelf een alternatief voor Starlink op poten te zetten door ook duizenden satellieten naar een baan om de aarde te schieten. Dat zogenaamde Kuiper-project bestaat momenteel enkel op papier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home