Microsoft verbindt Azure-containers via Starlink-satellieten van SpaceX

Microsoft gaat compacte containerdatacenters van internet voorzien via Starlink: een netwerk van duizenden internetsatellieten dat SpaceX momenteel uitrolt.

Azure Space: zo heet het nieuwe initiatief van Microsoft waarmee het Azure een extra verbindingsmogelijkheid wil geven. Azure Space gebruikt de Starlink-satellieten van SpaceX om datacenters online te houden. De link via de ruimte is een extra optie bovenop alle verbindingsmogelijkheden die Azure vandaag al heeft. Dat schrijft Microsoft in een blogpost.

MDC

Microsoft focust zich specifiek op modulaire datacenters in containers. Dat zijn compacte installaties die gewapend zijn tegen de elementen. Het Azure-datacenter binnenin kan zonder permanente verbinding met het internet functioneren. De zogenaamde Modulaire Dacenters (MDC) zijn gebaseerd op Project Natick . Ze geven bedrijven de mogelijkheid om een datacenter neer te poten waar ze maar willen, ook op locaties ver verwijderd van de bewoonde wereld. De verbinding van die MDC’s loopt via satellieten waaronder nu ook die van Starlink.

Microsoft rolt tegelijkertijd de Azure Orbital Emulator uit. Dat is een digitale omgeving waarin organisaties netwerken van satellieten kunnen simuleren, netwerken op punt kunnen stellen en zelfs AI kunnen trainen nog voor ze hun eerste kunstmaan de ruimte in schieten. In de VS zouden klanten van Azure Government die functie al gebruiken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home