SoftBank laadt elektronische gadgets op via 5G-antennes

mobiele antenne 5G

SoftBank heeft het draadloos laden van gadgets via 5G-antennes op de planning staan. Wanneer je met je smartwatch dicht bij een 5G-basisstation komt, wordt je toestel opgeladen zolang je in de buurt blijft.

De Japanse technologiegigant SoftBank wil inzetten op het draadloos opladen van elektronische gadgets via 5G-antennes. Draadloze oortjes en smartwatches zullen weer op volle toeren draaien wanneer je langs een mobiel basisstation passeert, al moet je wel nog binnen 10 meter blijven. In de toekomst wil het bedrijf uitbreiden naar een actieradius van 100 meter.

Is dat wel gezond?

Gezien er de laatste jaren erg veel commotie is rond de impact van 5G op onze gezondheid, doet het voorstel nogal wat stof opwaaien. Elektromagnetische golven rechtstreeks naar iemands lichaam sturen om één of ander toestel op te laden, klinkt dan ook wat gek in de oren.

Toch beweert SoftBank maar 1 milliwatt aan vermogen te zullen gebruiken. Volgens het bedrijf heeft dit geen negatieve effecten op het lichaam, zelfs niet na langdurige blootstelling. De elektrische lading wordt echter via frequentiebanden van 28 GHz naar je draagbare gadgets gestuurd, wat één van de hoogste frequentiebanden is voor 5G-technologie.

Hoogste frequentiebanden

Eerder al gingen wij op onderzoek uit naar 5G. Hoewel de hoge frequentiebanden (26 en 28 GHz) nog altijd ver onder de 300 GHz zitten die we kennen van infraroodstraling, zijn deze in België niet toegestaan. Er is namelijk onvoldoende bewijsmateriaal om een uitspraak te doen over de gezondheidsrisico’s ervan.

In Japan testten en keurden ze deze frequenties wel reeds goed. SoftBank kan dus gewoon inspelen op een alomtegenwoordige technologie in het land. Er zullen namelijk 200.000 5G-antennes geïnstalleerd worden in de nabije toekomst.

Eerst binnen, dan buiten

De oplaadunit die in de basisstations zit, zullen SoftBank, de Universiteit van Kyoto, het Kanazawa Technologie-instituut en het Nationaal ICT-instituut in Japan gezamenlijk ontwikkelen. De overheid wil het nieuwe systeem eerst binnenshuis testen, om het – wanneer alles vlot verloopt – ook buitenshuis te verspreiden vanaf 2024.

Toekomstperspectieven

Naast het nooit meer moeten opladen van je smartwatch voor je de stad in trekt, biedt de nieuwe technologie ook perspectieven voor bepaalde gezondheidsgadgets. Volgens analisten zal de nieuwe markt tot wel 15,3 miljard dollar groeien tegen 2026, waarbij het uitrollen van 5G natuurlijk een grote rol speelt.

Xiaomi stelde eerder al de Mi Air Charge voor, een toestel dat eveneens elektronische toestellen kan opladen vanop afstand. Het bedrijf zet er 144 mini-antennes voor in die millimetergolven naar smartphones sturen met 5 watt aan vermogen.

lees ook

Federale ministerraad effent pad richting 5G-veiling in 2022

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home