Servermarkt groeide explosief in eerste kwartaal 2020

datacenter

Wereldwijd werden in de eerste drie maanden van 2020 een recordaantal van 3,3 miljoen servers verscheept, zo blijkt uit cijfers van Omdia. Dat vertaalt zich in een groei van 30 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De grote piek kwam vooral naar het einde van het kwartaal toe, als gevolg van de lockdownmaatregelen die wereldwijd in werking traden te midden van de coronacrisis. Bedrijven schakelden plots massaal over op thuiswerk, waardoor meer cloudcapaciteit nodig was en de vraag naar servers steeg.

Bovendien hadden verschillende serverfabrikanten in januari en februari nog problemen met hun supply chain, omdat fabrieken in China stillagen door het coronavirus. Pas vanaf maart kwamen leveringen daardoor eindelijk weer goed op gang.

Toch is de coronacrisis niet de enige reden, merkt The Register op. Het sterke eerste kwartaal van 2020 volgt op een al even sterk laatste kwartaal van 2019, toen het aantal verscheepte servers met 27 procent toenam door een groei van de datacentermarkt. Vorig jaar werden in totaal 11,9 miljoen servers verscheept, goed voor een omzet van 78 miljard dollar.

Groei zet zich door

Ook voor het tweede kwartaal verwacht Omdia sterke cijfers, waardoor het zijn verwachtingen voor heel 2020 reeds heeft bijgesteld met meer dan 500.000 units tot een totaal van 12,7 miljoen verscheepte servers. Tegelijk waarschuwt het marktonderzoeksbureau dat de impact op de servermarkt van de dreigende wereldwijde recessie niet mag worden onderschat.

“Veel bedrijven en overheden zullen de investering in nieuwe servers waarschijnlijk uitstellen in de tweede helft van 2020. Bovendien blijft Omdia, ondanks leveranciers die de supply chain-uitdagingen in het eerste kwartaal van het jaar met succes hebben overkomen, wereldwijd meldingen ontvangen van druk op de supply chain en tekorten aan componenten”, vertelt Omdia-analist Vlad Galabov aan The Register.

Vooral vraag bij hyperscalers

Een vertraging in de groei van de servermarkt zal zich dan in de eerste plaats laten voelen door een daling van de vraag bij enterprises. Telco’s, cloudproviders en vooral hyperscalers (zoals AWS en Azure) zullen volgens Galabov blijven investeren in een uitbreiding van hun servercapaciteit. Dat heeft gevolgen voor wie het meeste zal profiteren van de groei: hyperscalers verkiezen doorgaans om in grote volumes white-box hardware van fabrikanten als Foxconn en Quanta, terwijl kleinere cloudspelers en enterprises eerder naar traditionele leveranciers zoals Dell en HPE kijken.

“HPE, Dell en IBM hebben tegenwoordig minimale leveringen aan hyperscale cloudserviceprociders. Vanuit dat perspectief zouden ze niet veel van de toenemende vraag van deze klanten te zien krijgen, maar ze zouden wel moeten profiteren van de sterke vraag van tier-two cloudserviceproviders en telco’s. Deze sterke vraag zou de zwakkere vraag van enterprises gedeeltelijk kunnen compenseren”, besluit Galabov.

In het laatste kwartaal van 2019 leidde Dell-EMC de markt met een aandeel van 17,4 procent. HPE had 15,3 procent marktaandeel in handen en IBM 8,3 procent. De white-box-leveranciers vertegenwoordigden een gezamenlijke 18,7 procent van de markt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home