Seagate levert eerste 30 TB+ harde schijven aan datacenterklanten

Seagate HAMR

30 TB+ HAMR harde schijven worden op dit ogenblik gekwalificeerd door een grote cloudprovider.

Vorige week is Seagate gestart met het verschepen van de eerste 30 TB+ harde schijven die gebruik maken van de HAMR-technologie, kort voor heat-assisted magnetic recording. De schijven zijn finale kwalificatiesamples en werden verzonden naar een cloudpartner. Dit kwartaal verwacht Seagate nog inkomsten te genereren rond deze schijven volgens SeekingAlpha.

Dat laatste is een belangrijk detail. Na kwalificatie mag Seagate de cloudpartner factureren en kan de levering starten bij andere partijen. De fabrikant verwacht dat HAMR vanaf Q3 dit jaar voor het eerst beschikbaar zal zijn in algemene harde schijven, niet enkel de datacentervarianten.

HAMR is een technologie die ervoor zorgt dat harde schijven meer data magnetisch kunnen bewaren op een harde schijf. Dat brengt een flinke capaciteitsverhoging met zich mee op drives met eenzelfde fysiek formaat als huidige harde schijven. HAMR is een belangrijke pijler voor de toekomst van harde schijven en Seagate zet al jaren erg in op de ontwikkeling ervan.

Seagate benadrukt dat het volume aan HAMR-aangestuurde harde schijven dit jaar niet significant zal zijn, maar dat aantal moet de komende jaren gevoelig stijgen naargelang de technologie efficiënter wordt.

Initieel wilde Seagate HAMR enkel reserveren op high-end datacenter harde schijven, maar nu wil het de technologie naar al zijn harde schijven uitrollen. Hiermee wil het de productiekosten beperken door alles op één technologie te focussen om zo rendabeler te zijn.

Die extra rendabiliteit is belangrijk, want de komende vijf jaar moet Seagate een boete van 300 miljoen dollar ophoesten omdat het 7,4 miljoen harde schijven naar Huawei verscheepte toen er een handelsverbod actief was. Seagate mag de boete de komende vijf jaar afbetalen in schijven van 15 miljoen dollar per kwartaal.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home