Seagate krijgt 300 miljoen dollar boete na levering van 7,4 miljoen harde schijven aan Huawei

seagate harde schijf

Ondanks een leveringsverbod werkte Seagate in 2020 en 2021 toch samen met Huawei om harde schijven te leveren.

300 miljoen dollar, zoveel mag Seagate betalen aan de Amerikaanse overheid nadat het zonder handelslicentie toch leverde aan Huawei. In de periode 2020 – 2021 werd het de enige leverancier van harde schijven nadat rivalen Toshiba en Western Digital alle samenwerkingen hadden opgeschort met Huawei.

In totaal verscheepte Seagate 7,4 miljoen harde schijven naar het conglomeraat op 429 momenten tussen augustus 2020 en september 2021. Dat mocht de fabrikant niet, omdat het geen handelslicentie had verkregen van de Amerikaanse overheid. Volgens het arrest (PDF) was de totale waarde van het order goed voor 1,1 miljard dollar. De jaaromzet van Seagate in 2021 bedroeg 10,7 miljard dollar.

In onderling overleg gaat Seagate akkoord met het betalen van een boete ter waarde van 300 miljoen dollar, gespreid in kwartaalbetalingen van telkens 15 miljoen dollar gespreid over vijf jaar. De boete zou dubbel zo hoog liggen dan de verwachtte nettowinst uit de levering van de harde schijven.

Grootste boete ooit voor BIS

Het gaat om de grootste boete in de geschiedenis van het Amerikaanse Bureau of Industry and Security (BIS). In een statement verklaart het bureau dat dit onderling akkoord een duidelijk statement is naar de rest van de bedrijven om de exportregels van het BIS te respecteren. Het wil hiermee een gelijk speelveld vormen voor iedereen, rekening houdend met de nationale veiligheid.

Sinds de exportban naar Huawei midden 2020 in werking trad, moesten organisaties een handelslicentie aanvragen om toch handel te drijven. Verschillende partijen kregen er een, maar Seagate heeft er nooit een aangevraagd. Ze claimden destijds dat het vrij kon handelen met Huawei, iets waar concurrent Western Digital vocaal tegen was.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home