Pure Storage: ‘Er zullen geen HDD’s meer verkocht worden na 2028’

Een R&D-baas van Pure Storage denkt dat er na 2028 geen harde schijven meer verkocht zullen worden. Zijn voorspelling ligt niet in lijn met bestaande trends.

Shawn Rosemarin, VP R&D bij de Customer Engineering unit van Pure Storage, denkt niet dat er nog klassieke harde schijven verkocht zullen worden na 2028. Dat zei hij tegen Blocks&Files. Volgens Rosemarin is het einde van het HDD-era nabij. De katalysator zou het stroomverbruik in het datacenter zijn. Opslag is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het verbruik van een datacenter en dat is voornamelijk te danken aan de klassieke harde schijf. Wanneer die vervangen wordt door een SSD, daalt het energieverbruik drastisch.

Dat Rosemarin naar SSD’s wijst als de oplossing, hoeft niet te verbazen. Pure Storage is immers een specialist in flash-geheugen en zou maar al te graag willen dat de voorspelling klopt. Er zijn momenteel echter geen indicaties in de markt dat datacenterboeren naar alternatieven voor HDD’s opzoek zijn voor massa-opslag.

Goedkoper per gigabyte

In veel gevallen heeft de SSD de harde schijf effectief verdrongen. Wanneer opslag performant moet ziijn, is er geen vergelijk tussen de prestaties van een solid state drive en een HDD. Voor massa-opslag en archivering blijft de SSD echter een veel duurdere optie. Rosemarin wijst naar dalende prijzen, maar prijzen per gigabyte van HDD’s blijven eveneens dalen. De huidige trends suggereren dat de kostprijs per gigabyte voor een SSD toch nog lang hoger zal blijven liggen, ook wanneer de hogere elektriciteitsprijzen een rol spelen.

lees ook

Kost opslag daalt richting één cent per gigabyte

Pure Storage kan natuurlijk gelijk hebben, maar dat zou impliceren dat hyperscalers zich stilaan beginnen voor te bereiden op het einde van de HDD. Zij zouden hun immense opslag-infrastructuur immers moeten vervangen, zodat er vanaf 2028 geen harde schijven meer nodig zijn. Daarover heeft geen enkele grote partij vandaag al plannen gecommuniceerd. Zolang geen enkele hyperscaler mee op de kar springt, lijkt de claim van Rosemarin toch meer op een wens dan een echte voorspelling.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home