Kost opslag daalt richting één cent per gigabyte

harde schijf hdd

Backblaze verwacht dat HDD-opslag tegen 2025 niet meer zal kosten dan één eurocent per gigabyte. Dat kan dankzij de steeds hogere dichtheid van drives.

Cloudopslagspecialist Backblaze verwacht dat het vanaf 2025 mogelijk zal zijn om HDD-opslag te kopen aan één (dollar)cent per gigabyte. Dat concludeert het bedrijf uit een analyse van de eigen HDD-aankopen sinds 2009. Toen kocht Backblaze HDD’s met een capaciteit van 1 TB voor ongeveer 114 dollar per stuk, goed voor een kost per gigabyte van 0,114 dollarcent.

Met de kost van 8 TB-drives kelderde die prijs al naar 0,03 cent per gigabyte in 2017. Dat impliceert een aankoopkost van ongeveer 240 dollar per drive of 30 dollar per terabyte: een stuk minder dan de 114 dollar acht jaar eerder.

Steeds meer dichtheid

Intussen blijft de dichtheid van drives verder stijgen. Hoewel HDD’s door SSD’s zijn verdrongen als medium naar keuze voor systeemdrives, blijft de harde schijf van cruciaal belang voor gewone gegevensopslag. Datacenter-uitbaters willen meer capaciteit met een kleinere voetafdruk dus blijven fabrikanten Seagate en Western Digital verder innoveren met de intussen oude technologie. Denk daarbij een gesloten helium-drives en HAMR-technologie.

Vandaag kan je 16 TB-drives kopen aan een gelijkaardige kost per gigabyte dan de 8 TB-schrijven in 2017. Voor capaciteiten die daartussen zitten kom je vandaag al vlot onder de 0,03 cent uit. Backblaze koopt naar eigen zeggen schijven voor 0,014 dollarcent per gigabyte.

Prijsdaling na lancering

22 TB-drives staan intussen voor de deur. Nieuwe HDD’s lanceren doorgaans aan een significant hogere prijs, maar die daalt redelijk snel en drukt bovendien de prijs van andere capaciteiten omlaag. Iedere nieuwe generatie HDD’s zorgt zo (op termijn) voor een daling van de prijs per gigabyte. Sinds 2009 is die prijs al met 87,4 procent gedaald. Meer ervaring met de nieuwe fabricagetechnieken achter schrijven met een hoge densiteit verklaren de prijsdaling na lancering.

Backblaze verwacht dat de trends zich zal doorzetten, met als gevolg dat de prijs per gigabyte in de nabije toekomst 0,01 dollarcent zal bereiken. In 2025 zou het al zo ver zijn.

SSD’s blijven duurder

Dat toont meteen ook aan dat HDD’s nog niet meteen op pensioen mogen. Ze zullen niet meteen SSD’s vervangen voor workloads waarin prestaties centraal staan, maar er is geen ander medium dat zoveel vlot toegankelijke opslagcapaciteit biedt voor zo weinig geld. De goedkoopste SSD’s van dit moment komen vandaag nog steeds met een prijskaartje dat meer dan dubbel zo hoog is dan dat van HDD’s. Ook in SSD-land daalt de prijs, maar een inhaalmanoeuvre zit er op dit moment niet aan te komen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home