Proximus test 5G netwerkslicing in Dendermonde

5G antenne

In Dendermonde heeft Proximus NXT samen met EventPay de mogelijkheden van 5G slicing getest om tijdens deze drukke evenementen een vlot betaalverkeer te kunnen garanderen.

In de netwerkconfiguratie in Wintermonde (kerstevent in Dendermonde), die beperkt was in de tijd, werd een specifieke netwerkslice gecreëerd met een gegarandeerde capaciteit voor de verwerking van betalingen. Deze was alleen toegankelijk voor een beperkt aantal EventPay-toestellen. Dankzij dit ‘gereserveerde’ deel van de beschikbare netwerkcapaciteit kreeg EventPay de waarborg dat zijn diensten probleemloos zouden blijven functioneren, zonder on‑premise installaties van extra capaciteit en zonder risico op verzadiging van het netwerk.

Tijdens het eerste weekend van Wintermonde verliep ongeveer een derde van de betalingen op het evenement via toestellen die verbonden waren met deze specifieke slice.

De unieke eigenschap van slicing, waardoor het zich onderscheidt van vroegere mobiele netwerktechnologieën, maakt van 5G een interessante optie voor oplossingen waarbij gegarandeerde connectiviteit een noodzaak is. De opstelling in Wintermonde was alvast een eerste succesvolle test, maar er zijn tal van andere mogelijke toepassingen, zoals realtime data‑uitwisseling, communicatie of assistentie op afstand in noodsituaties.

Na deze eerste test wil Proximus in de volgende maanden verschillende andere proof-of-concepts bij klanten opzetten. De eerste commerciële slicingproducten worden in de loop van 2024 verwacht.

Eerder deze week liet Proximus weten dat het een 5G-netwerk gaat uitrollen in Flanders Expo te Gent. De netwerkinfrastructuur die daar wordt opgebouwd, biedt een mix van private en publieke 5G-connectiviteit.

lees ook

Proximus rolt 10 Gbps-fiber uit in heel België

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home