Proximus start 5G-innovatieplatform voor enterprise-klanten

proximus

De co-creatieomgeving van Proximus biedt bedrijven de mogelijkheid om het potentieel van 5G voor hun business te verkennen. Het innovatieplatform stelt bedrijven in staat hun 5G-projecten te testen en te valideren tegen een beperkte investeringskost.

Na een eerste fase van bouw, integratie en tests is het nieuwe 5G-innovatieplatform nu volwassen genoeg om de eerste klanten te verwelkomen. Als eerste concrete project dat dit illustreert, heeft Proximus de krachten gebundeld met Mr. Watts en bouwbedrijf B&R Bouwgroep – Hooyberghs rond 3D-visualisatie van bouwprojecten voor de bouwsector.

Volgens Proximus zijn potentiële use cases te vinden in uiteenlopende activiteitendomeinen, van de automatisering van industriële processen tot geconnecteerde werknemers, video-analytics of drone-inspecties. Van zodra ze geconnecteerd zijn met het platform, kunnen klanten vanaf om het even welke locatie met 5G-dekking verbinding maken met de dedicated innovatieomgeving via een onafhankelijke 5G-configuratie in een van de datacenters van Proximus. Op die manier kan je in gebieden met 5G-dekking tests uitvoeren op hun eigen site.

Wanneer er geen 5G-dekking is, heeft Proximus in zijn hoofdkantoor een testlocatie gecreëerd waar testen kunnen worden uitgevoerd. Op basis van de resultaten van het testproces kan Proximus hen begeleiden naar een 5G-oplossing op maat of hen helpen om het langetermijnpotentieel van een investering in een eigen privé-netwerk te evalueren.

5G-testnetwerk

Negen maanden na de lancering van een 5G ‘light’-aanbod introduceerde Proximus eind vorig jaar een 5G-verbinding op de 3,6-3,8 GHz-band. Daarmee kreeg het netwerk van de provider als eerste in het land echte 5G-capaciteiten. De technologie is in eerste instantie beschikbaar op enkele sites nabij  Antwerpen, Gent en Haasrode. Hoewel de spectrumveiling nog steeds geen werkelijkheid is, kan Proximus de frequenties toch al gebruiken. Daarvoor moeten we het BIPT bedanken, dat de schade van de politieke vertraging probeert te beperken door zelf tijdelijke licenties uit te delen. Na de definitieve veiling zal het voor Proximus niet moeilijk zijn om de uitgerolde 5G-connectiviteit verder te zetten.

Eerder deze maand toonde Proximus nog een 8K VR livestream over het 5G-testnetwerk als eerste resultaat binnen het 5G-innovatielab. CTO Geert Standaert zei toen in de livestream dat het onder andere met imec samenwerkt rond IoT en toepassingen als slimme camera’s en sensoren.

lees ook

Proximus en Orange sluiten akkoord voor gedeeld mobiel toegangsnetwerk

Voor het fonkelnieuwe 5G-netwerk maakt Proximus samen met Orange gebruik van Nokia voor de antennes (Mobile Radio Access Network (RAN)). Ericsson levert aan Proximus het Mobile Data Core-netwerk, het centrale hart van een mobiel netwerk dat mobiele gebruikers toegang geeft tot alle diensten waaronder mobiel internet, sms en (inter)nationaal bellen. Huawei verdwijnt uit het netwerk van Proximus. Het bestaande 2G/3G/4G-netwerk wordt tegen 2023 geleidelijk gemoderniseerd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home