In afwachting van een politiek akkoord rond de spectrumveiling voor 5G, stelt telecomwaakhond BIPT een voorlopige oplossing voor om de introductie van 5G-netwerken in België tegen de zomer mogelijk te maken.
De uitrol van 5G-netwerken is ons land is vastgelopen op een politieke centenkwestie. De federale overheid en deelstaten zijn het niet op tijd eens geraakt over de verdeling van de inkomsten uit de spectrumveiling, waarvan de opbrengst op zo’n 680 miljoen euro wordt geschat. Zoals het er nu naar uitziet is een veiling voor het einde van dit jaar weinig waarschijnlijk.
Zolang het noodzakelijke spectrum niet wordt geveild, kunnen operatoren niet starten met de uitrol van 5G-netwerken. Om uit die impasse te raken, stelt telecomregulator BIPT een voorlopige oplossing voor. Die bestaat eruit om “voorlopige gebruiksrechten” toe te kennen, die een initiële uitrol van 5G in België mogelijk maken.
Telecomwet
Het BIPT verwijst naar de telecomwet van 13 juni 2005, die de regulator toelaat om zo’n voorlopige rechten te verlenen voor radiospectrum waarvoor nog geen regelgevend kader bestaat voor de toekenningsprocedure. Voor de introductie van 5G zijn vooral de banden tussen 3400 en 3800 MHz van belang, denkt het BIPT, omdat die het meeste potentieel bieden voor industriële toepassingen, zoals automatisering en e-health.
“De uitrol van 5G-netwerken is volgens het BIPT onontbeerlijk om ervoor te zorgen dat consumenten en bedrijven kunnen profiteren van de digitalisering in alle industriële sectoren in België. Nog los van de inbreuk op de Europese verplichtingen, zou de afwezigheid van 5G in ons land de investeringen (inclusief buitenlandse investeringen in België) ook in belangrijke mate kunnen fnuiken en ons land significant doen dalen in de rankings qua beschikbaarheid van de telecominfrastructuur”, concludeert de telecomregulator.
200 MHz
In een mededeling op zijn website deelt het BIPT meer informatie over de toekenningsprocedure. De voorlopige gebruiksrechten worden op nationale basis toegewezen voor het spectrum tussen 3600 en 3800 MHz, en dat in eerste instantie in blokken van 20 tot 50 Mhz per operator die zich kandidaat stelt. De rechten vervallen wanneer uiteindelijk een veiling wordt georganiseerd en geven geen recht op een voorkeursbehandeling, benadrukt het BIPT.
Geïnteresseerde partijen hebben tot 28 februari de tijd om zich kandidaat te stellen. Daarna zal het BIPT een besluit voorbereiden om de voorlopige gebruiksrechten toe te kennen, zodat operatoren naar verwachting tegen de zomer effectief 5G-diensten kunnen aanbieden.
Citymesh
Vandaag is in België al één partij actief met het uitrollen van (private) 5G-netwerken. Het Brugse Citymesh kreeg in 2015 per toeval een stuk spectrum op 3,5 GHz in handen, dat eind 2017 door Europa werd aangeduid als voorkeursband voor de uitrol van 5G.
Citymesh heeft momenteel al 5G-projecten lopen in de haven van Zeebrugge en Brussels Airport. Ook in de Antwerpse haven wordt met 5G geëxperimenteerd. Daar zet Orange een netwerk op in het kader van een testproject. Omdat het om een regionale test gaat, hoefde de provider daarvoor niet op de spectrumveiling te wachten.
Lees ook: Cegeka wil meebieden op 5G-frequenties. 5G belooft vooral een belangrijke technologie voor B2B-toepassingen te worden, en wekt daardoor niet alleen de interesse van de klassieke telecomproviders. Naast Citymesh heeft ook Cegeka al publiek interesse getoond om een stuk spectrum naar zich toe te trekken.