Proximus herziet ambities: binnen tien jaar iedereen gigabit en bijna iedereen fiber

proximus

Tegen 2032 wil Proximus 95 procent van de Belgische gebouwen aansluiten op glasvezel. Voor het hele land wil de provider een gigabit-aanbod klaar hebben.

Proximus schaaft zijn glasvezel-ambities opnieuw naar boven bij. Tegen 2028 moet minstens 70 procent van de Belgische woningen en bedrijven aansluitbaar zijn op het fibernetwerk, communiceerde de provider eerder al. Nu laat Proximus weten dat het tegen 2032 vrijwel iedereen van glasvezel wil voorzien. De dekkingsgraad moet dan 95 procent bedragen. Ook waar geen glasvezel past, wil Proximus in 2032 een verbinding van minstens één gigabit aanbieden.

Dunbevolkte gebieden

Proximus ondertekende een Memorandum of Understanding met een consortium van Belgische financiële partners die het plan ondersteunen. Het Belgian Infrastructure Fund is daar één van de grootste van. Concreet willen alle betrokken partijen tot 1,7 miljoen extra woningen in dunbevolkte gebieden aansluitbaar maken op fiber. Dergelijke gebouwen behoorden niet tot het oorspronkelijke plan, omdat het complexer en ook duurder is om er fiber to the home te voorzien.

Voor de overige vijf procent is het niet interessant om een fysieke glasvezelconnectie te voorzien. Voor die huishoudens en bedrijven wil Proximus op termijn een draadloos alternatief aanbieden, dat toch ook gigabit-snelheden haalt.

Nieuwe samenwerkingen

Het plan moet nog gefinaliseerd worden voor Proximus echt aan de slag gaat. De Provider overweegt twee nieuwe joint ventures op te starten om de ambities te ondersteunen, één in Vlaanderen en één in Wallonië. Die komen bovenop de bestaande joint ventures Fiberklaar en Unifiber, die verantwoordelijk zijn voor de uitrol van glasvezel in gemiddeld bevolkte gebieden. Proximus gaat enkel alleen aan de slag voor 2,2 miljoen gebouwen in drukbevolkte regio’s zoals steden.

Tegen het eind van het jaar moet het akkoord om de dunbevolkte gebieden te voorzien rond zijn. De totale extra investering zou goed zijn voor zo’n vier miljard euro. In 2032 zouden er dan 5,9 miljoen gebouwen aansluitbaar zijn in ons land. Vandaag zijn er al één miljoen woningen en bedrijven aansluitbaar op het glasvezelnetwerk van Proximus.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home