Mobiel netwerk Proximus de helft sneller dan Orange en Telenet, Gent is de snelste stad

Proximus scoort in de nieuwste cijfers van Ookla en doet veel beter dan Telenet en Orange. De stad Gent heeft het snelste mobiele netwerk over de drie providers heen.

In de nieuwste cijfers van Ookla zien we dat de mobiele downloadsnelheid en de uploadsnelheid in 2023 sterk is geklommen van 56,46 Mbps naar 72,44 Mbps (35ste plaats wereldwijd). De uploadsnelheid blijft relatief stabiel zitten rond de 12 Mbps. De latency (25 ms) verhoogde licht met één milliseconde over een jaar tijd.

Kijken we specifiek naar Q4 2023, dan mag Proximus zich trots op de borst slaan. Hun mediane downloadsnelheid, 89,67 Mbps, ligt de helft hoger dan dia van concurrenten Orange en Telenet/Base. Proximus beidt ook de meest stabiele verbinding: 89,8 procent van de metingen tonen een downloadsnelheid van minimaal (een bescheiden) 5 Mbps. Die snelheid gebruikt Ookla om de consistentie te meten. Ook hier doet Proximus het beter dan Orange (87,5%) en Telenet/Base (87,4%)

Interessant weetje: de iPhone 15 (Pro) haalt van alle gemeten toestellen met voorsprong de hoogste downloadsnelheid (mediaan: 124 Mbps), gevolgd door de Samsung Galaxy S23 Ultra (mediaan: 109,5 Mbps)

Vergelijken we de mobiele netwerken in steden, dan steekt Gent er met kop en schouders boven met een mediaan van 168,9 Mbps, gevolgd door Antwerpen, Charleroi, Luik en Brussel.

Vast internet in België

Ook de vaste internetverbinding steeg in 2023 van 86,6 Mbps naar 94,7 Mbps (46ste plaats wereldwijd). De mediane upload klom met 1 Mbps naar 20,2 Mbps op een jaar tijd.

Telenet en Voo gaan hier met de pluimen lopen op vlak van mediane downloadsnelheid, gevolgd door Orange en Proximus.

Opnieuw presteert Gent het beste over het vaste internetnetwerk, maar hier is de voorsprong veel kleiner met Antwerpen, Charleroi en Brussel die op amper 1-5 Mbps volgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home