Orange lanceert 5G-netwerk in Antwerpse haven

Orange gaat de haven van Antwerpen uitrusten met 5G in het kader van een testproject. Omdat het om een regionale test gaat, hoeft de provider niet te wachten op een federale regering om aan de uitrol te beginnen.

De Antwerpse haven krijgt 5G. In eerste instantie wil Orange een 5G-netwerk uitrollen op zeven sites in de haven, tegen eind april 2020 moeten dat er al veertien zijn. De provider zal experimenteren met een volwaardig 5G-netwerk voorzien van alle nieuwe capaciteiten en technologieën. Dat betekent dat Orange via het testnetwerk aan de slag zal gaan met onder andere network slicing, de extreem lage latency en de hoge verbindingscapaciteit die nieuwe grootste IoT-projecten moet ondersteunen.

Ideale testlocatie

De haven is als uitgestrekte industriële hub ideaal voor het project. 5G heeft in eerste instantie immers voordelen voor zakelijke gebruikers. De technologie kan automatisering in fabrieken, autonome wagens en geconnecteerde sensoren op een ongeziene schaal ondersteunen. De lage latency zorgt dan weer voor bliksemsnelle verbindingen voor kritieke toepassingen. Voor al die zaken biedt de haven heel wat testpotentieel. 5G heeft het potentieel om heel wat sectoren drastisch te moderniseren in de nabije toekomst.

Consumenten hebben niets aan het testnetwerk maar dat is geen grote ramp. Voor de consument zal 5G in eerste instantie betekenen dat een nieuwe smartphone het minder lang uithoudt, terwijl een filmpje niet noodzakelijk sneller laadt dan via een goed 4G-netwerk.

De telecomprovider gaat in zee met ZTE, die andere Chinese netwerkspecialist, om het netwerk uit te rollen. Dat netwerk zal bestaan uit 5G-apparatuur met de nieuwste antennes, en wordt dus geen 4G LTE met een sausje over. Vandaag demonstreerde Orange de capaciteiten van het testnetwerk al met een end-to-end-5G-dataverbinding. Die haalde een downloadsnelheid van 1,42 Gbps, een uploadsnelheid van 329 Mbps en een latency van 7 ms.

Beter dan niets

Orange kan de test uitvoeren met dank aan Vlaanderen, waar het goedkeuring kon bekomen. Uitrol van een 5G-netwerk op landelijk niveau kan nog niet. Technisch is er geen probleem, maar hebzucht en een gebrek aan langetermijnvisie binnen de politiek zorgden ervoor dat het benodigde spectrum niet geveild raakte voor de verkiezingen. Een veiling kan pas plaatsvinden als er een nieuwe federale regering is, en dan nog moeten politici het eerst eens raken over de verdeelsleutel van de opbrengsten tussen regionaal en federaal niveau. Dat lukte vooralsnog niet. Een voorstel om eerst te veilen en dan te kibbelen over de centen zodat bedrijven op z’n minst al konden starten met de uitrol, kon destijds niet op veel bijval rekenen.

Orange, dat al geruime tijd pleit voor een oplossing, kan nu toch al starten met de uitrol van 5G in de haven, wat maar kan helpen om de achterstand op internationaal niveau hopelijk wat in te perken. De industriële activiteiten in het havengebied zorgen voor een enorme diversiteit aan testmogelijkheden die Orange de komende maanden hoopt te benutten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home