Orange rolt eigen open glasvezelnetwerk uit in Brussel

Orange start met de uitrol van een eigen glasvezelnetwerk in Brussel. Dat netwerk verbindt bedrijven en woningen rechtstreeks en zal helemaal open zijn voor andere providers.

Orange Belgium start in Brussel een pilootproject voor de uitrol van een glasvezelnetwerk tot bij de klant. Noem het niet fiber-to-the-home maar fiber-to-the-premise. Marketingpraat terzijde is het principe identiek aan het netwerk dat Proximus momenteel met partners uitrolt: het nieuwe netwerk brengt een supersnelle glasvezelverbinding tot in een woning of bedrijf.

Orange heeft internationaal al heel wat ervaring met de uitrol van glasvezel en start in ons land met de Brusselse gemeenten Evere en Elsene. 15.000 inwoners en bedrijven zullen het netwerk in de toekomst kunnen benutten. Dankzij de technologie kunnen ze in theorie genieten van multi-gigabit-snelheden, zowel voor downstream als upstream trafiek. De werkelijke verbindingssnelheid is afhankelijk van het aanbod van de provider.

Open netwerk

Klanten hoeven daarvoor niet noodzakelijk bij Orange aan te kloppen. Orange Belgium hamert er op dat het een volledig open en passief netwerk gaat bouwen. De openheid impliceert dat andere providers welkom zijn, de passiviteit laat die providers toe om de glasvezelbekabeling te koppelen aan hun eigen apparatuur en standaarden. Dat zal volgens Orange Belgium tot een meer divers aanbod en dus meer concurrentie leiden.

Orange Belgium zal voor de uitrol samenwerken met lokale partners. Het bedrijf gaat met de plannen in op de vraag van het Brusselse gewest om de al beschikbare glasvezelbackbone te benutten. In de eerste fase komen alleen Evere en Elsene aan de beurt, maar op termijn kan het aanbod verder uitgebreid worden naar andere Brusselse gemeenten. Over een uitrol naar de rest van het land spreekt Orange nog niet. In 2018 experimenteerden Orange en Fluvius al we in Vlaanderen met de uitrol van fiber.

Meer concurrentie

Orange Belgium gaat met zijn plannen de rechtstreekse concurrentie aan met Proximus, dat al enkele jaren bezig is met de uitrol van glasvezel tot de voordeur over het hele land. Proximus heeft wel de ambitie om heel België aan te sluiten op zijn netwerk. Ook die provider verwelkomt andere spelers op zijn infrastructuur.

De ambitie van Orange Belgium is een goede zaak. Het kan de uitrol van glasvezel enkel versnellen en creëert interessante concurrentie. Zowel Proximus als Orange willen open zijn en andere providers aan eerlijke voorwaarden toelaten. Door elkaar uit te dagen, is de kans groter dat de definitie van ‘eerlijk’ gehanteerd door de providers aansluit bij diegene die we kennen uit het woordenboek.

Ons land loopt momenteel nog achter wat de aansluiting van gebouwen op fiber betreft, maar daar komt snel verandering in. Recent onderzoek toonde nog aan dat ons land aan een enorme inhaalbeweging bezig is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home