Oracle Cloud scoort zichtbare overwinning met aantrekking Zoom

oracle plane

Om de enorme populariteitstoename van het videoplatform te ondersteunen, heeft Zoom de Oracle Cloud omarmt. Samen met de cloudprovider komt het bedrijf zo tegemoet aan de immens gestegen vraag.

Zoom breidt zijn serverinfrastructuur uit met de diensten van de Oracle Cloud. Dat melden de bedrijven zelf. De toevoeging van Zoom aan het klantenportfolio is een erg zichtbare overwinning voor de cloudprovider, die doorgaans niet in één adem wordt genoemd met marktleiders AWS, Azure en GCP.

Snel geschakeld

Sinds het begin van de corona-pandemie zag Zoom het aantal gebruikers met factor 30 stijgen. Zoom naderde zo snel de maximale capaciteit van eigen servers en gecolloqueerde capaciteit wereldwijd. “Zes weken geleden klopte het bedrijf bij ons aan voor hulp bij het schalen”, vertelt Clay Magouyrk, executive vice president bij Oracle Cloud Infrastructure. “Na enkele dagen draaide Zoom op onze infrastructuur en na enkele weken functioneerde de toepassing op schaal.”

Na enkele dagen draaide Zoom op de Oracle-infrastructuur

Vandaag verwerkt Oracle 7 PB aan transitdata van Zoom per dag, goed voor een gemiddelde van 600 gigabit per uur. “In de praktijk is de trafiek die Zoom genereert natuurlijk niet evenwichtig gespreid”, aldus Magouyrk. “Op piekmomenten moet de infrastructuur terabits aan data verwerken.

Zoom koos voor Oracle als complementaire provider. De videocallspecialist blijft met andere woorden vertrouwen op de infrastructuur die het al had, onder andere in datacenters van Equinix. Magouyrk benadrukt wel dat het bedrijf een langetermijnsamenwerking met Oracle is aangegaan, en de twee organisaties dus ook na de capaciteitspiek veroorzaakt door de pandemie willen samenwerken.

In de huidige fase voorziet Orace de nodige capaciteit en de mogelijkheid tot schalen voor Zoom. De dienstverlening wordt momenteel uitgebreid naar meerdere regio’s, wat hand in hand gaat met de expansie van de Oracle Cloud Infrastructuur naar nieuwe locaties.

Unieke troeven en andere redenen

Oracle vermoedt zelf dat Zoom voor de Oracle Cloud heeft gekozen omwille van de veiligheid en de dienstverlening. Magouyrk gaat er prat op dat teams dag en nacht klaarstaan om met Zoom samen te werken, niet alleen tijdens de uitrol maar ook nu. “Die dienstverlening is hetzelfde voor al onze klanten”, claimt hij. Verder herhaalt de expert dat Oracle een ’tweede generatie cloud’ is, en van de grond op werd gebouwd na lessons learned van andere eerste generatie providers. Dat moet de veiligheid ten goede komen.

In de praktijk blijven ook andere providers zoals Microsoft Azure en AWS hun infrastructuur vernieuwen, en staat beveiliging bij allemaal centraal. AWS biedt met Nitro bijvoorbeeld realtime versleuteling over het netwerk aan zonder prestatie-impact. Ook ondersteuning is volgens alle grote spelers een troef. Zeker Google hamerde daarop tijdens de Google Cloud-conferentie eind vorig jaar in Londen.

Lees ook: Oracle en Microsoft brengen cloud-samenwerking naar Amsterdam

Hoewel er met geen woord over wordt gerept, lijkt het ons niet onwaarschijnlijk dat andere factoren ook een rol hebben gespeeld in de keuze van Zoom. Zo was Oracle zelf al Zoom-klant voor Zoom zelf Oracle-klant werd. De drie grote coudconcurrenten bieden daarentegen allemaal een eigen concurrent voor Zoom aan: AWS heeft Chime, Microsoft heeft Teams en Google bezit Meet. Welke rol de prijs gespeeld heeft, weten we evenmin. Magouyrk geeft aan dat Oracle daarover geen cijfers communiceert.

Actieve concurrent

Wat de exacte reden ook is achter de keuze van Zoom voor Oracle, het bedrijf kan de overwinning goed gebruiken, al is het maar als reminder aan de rest van de wereld dat het nog meespeelt met de grote jongens in cloudland. Oracle ziet AWS en Microsoft als rechtstreekse concurrenten, en ging in de herfst van 2019 nog op zoek naar 2.000 extra mensen in om de eigen diensten uit te breiden. Toch veranderde de ambitie van het bedrijf de laatste maanden. Waar CEO Larry Ellison aanvankelijk nog de hoop koesterde om van Oracle de grootste cloudprovider ter wereld te maken, zag hij in oktober in dat het bedrijf gediend was met een meer realistische ambitie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home