Onderzoekers tonen DVD-opvolger met capaciteit van 200 TB

Chinese onderzoekers hebben een optische schijf ontwikkeld die plaats biedt aan tot 200 terabyte aan gegevens. Daartoe worden gegevens in drie dimensies opgeslagen.

Onderzoekers van de Universiteit van Shangai hebben een optische schijf gebouwd die tot 200 TB aan data kan bewaren. De schijf ziet eruit als een DVD of Blu-Ray, maar heeft zo’n 4.000 keer de datadichtheid. De futuristische DVD kan zelfs meer data herbergen dan de meest capabele harde schijven van dit moment.

Om die dichtheid te bekomen, moesten onderzoekers de data in 3D bewaren. Ze ontwikkelden een techniek om de gegevens in honderd lagen op de schijf te bewaren en denken dat er in de toekomst zelfs meer mogelijk is. 3D-technologie is populair om de prestaties van data-opslag te verbeteren. SSD’s vertrouwen vandaag bijvoorbeeld op 3D-NAND, waarbij de flash-cellen van de drive gestapeld worden. Voor deze turbo-DVD tillen de wetenschappers het concept echter naar een nieuw niveau.

Speciaal materiaal

Eenvoudig was het niet: data worden bewaard in stipjes van slechts 54 nm breed. De datapunten zelf zijn dus een stuk kleiner dan de golflengte van zichtbaar licht. De disk zelf is gemaakt van een speciaal materiaal dat de wetenschappers AIE-DDPR noemen. Dat materiaal reageert verschillend op verschillende golflengtes. Het duurde tien jaar voor een geschikt materiaal werd gevonden waarbij lezen en schrijven lukt, zonder dat de bewaarde data afzien.

lees ook

Tape is ecologischer en goedkoper dan HDD’s voor archiefopslag

De onderzoekers willen hun nieuwe product eerst commercialiseren in datacenters. Daar kan de schijf een interessant alternatief bieden voor tape. Op termijn kan het ding ook breder beschikbaar komen. De schijf zelf is immers geschikt voor massaproductie en compatibel met de productieprocessen voor DVD’s. Over de complexiteit van de lasers voor het lees- en schrijfproces vinden we minder duidelijkheid.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home