Mobiel dataverkeer 300 keer drukker dan tien jaar geleden

mobiele antenne 5G

Ericsson laat in zijn Mobility Report 2021 weten dat het mobiele dataverkeer sinds 2011 300 keer drukker is geworden. De speciale editie van het rapport werpt een blik op de belangrijkste trends van de afgelopen tien jaar, én doet voorspellingen tot 2027.

Sinds het eerste Ericsson Mobility Report in 2011 uitkwam, is het mobiele dataverkeer maar liefst 300 keer toegenomen. Het nieuwe rapport blikt dan ook terug op de afgelopen tien jaar en geeft ons de belangrijkste trends uit het verleden alsook die voor de toekomst mee.

5G aan de top

Ericsson veronderstelt dat er tegen het einde van dit jaar 660 miljoen 5G-abonnementen in omloop zullen zijn, mede dankzij de verhoogde vraag uit China en Noord-Amerika. Maar ook de prijzen van 5G-toestellen worden steeds goedkoper. Geschat wordt dat eind 2021 meer dan twee miljard mensen van een 5G-netwerk gebruik kunnen maken.

Tegen 2027 zal 5G vermoedelijk de dominante mobiele technologie worden en de helft van alle mobiele abonnementen wereldwijd dekken. In andere woorden betekent dat 75 procent van de totale wereldbevolking en 62 procent van het smartphoneverkeer.

lees ook

Ericsson zelf verrast over enthousiasme voor 5G binnen maakindustrie

Meer toestellen, meer dataverkeer

Sinds 2011 genereerden 4G LTE-netwerken maar liefst 5,5 miljard nieuwe smartphoneaansluitingen wereldwijd, waardoor er op de markt meer dan 20.000 verschillende 4G-toestellen verschenen. Vandaag de dag zijn 5G-mobiele telefoons goed voor maar liefst 23 procent van het totale volume, in vergelijking met 8 procent 4G-toestellen op het overeenkomstige punt in de technologische levenscyclus ervan.

4G-5G-Ericsson
Bron: Ericsson

Vandaar ook de exponentiële groei in mobiel dataverkeer. In Q3 2021 steeg dat met maar liefst 42 procent – goed voor ongeveer 78 EB – ten opzichte van vorig jaar, én was het drukker dan al het mobiele verkeer ooit gegenereerd tot eind 2016. Tegen het einde van 2027 voorspelt Ericsson dat het totale mobiele dataverkeer 370 EB zal bereiken, ook door de snelle veranderingen in de aard van mobiele verbindingen.

IoT-toepassingen en FWA-verbindingen

Breedband IoT zal 2G/3G ook inhalen in het verbinden van het grootste deel van IoT-toepassingen. Voor eind dit jaar wordt het op 47 procent van alle verbindingen geschat, tegenover 37 procent voor 2G/3G.

IoT-Ericsson
Bron: Ericsson

Ericsson voorspelt eveneens dat er massaal veel IoT-implementaties doorgevoerd zullen worden de komende jaren. Denk bijvoorbeeld aan wearables voor e-gezondheid, milieubewaking en slimme meters voor het bewaken van productie. Tegen 2027 kan dit goed zijn voor maar liefst 51 procent van alle IoT-verbindingen.

Fixed Wireless Access (FWA)-verbindingen zullen tegen 2027 bijna verdrievoudigen tot ongeveer 230 miljoen, én via 5G-netwerken lopen.

lees ook

De controverse voorbij: is 5G gevaarlijk of niet?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home