Minder storingen in datacenters maar ze kosten wel meer

datacenter fout error

Datacenters wereldwijd ervaren minder storingen dan de voorbije jaren. Maar de gemiddelde kost van een downtime is wel gestegen, vaak tot meer dan een miljoen dollar.

Puur in cijfers uitgedrukt zijn er in vorig jaar meer storingen gemeld in datacenters. Maar omdat er in vergelijking meer centers zijn opgestart, is het gemiddelde aantal gedaald. Dat staat te lezen in een rapport van Uptime Institute. Het rapport is de neerslag van de grote jaarlijkse bevraging over datacenters wereldwijd. De onderzoekers kwamen tot de bevinding dat er voor datacenters nog veel werk op de plank ligt inzake duurzaamheid.

Ecologische voetafdruk

De meeste operatoren van datacenters werken aan hun ecologische voetafdruk, zo staat te lezen in het rapport. Al kwamen de onderzoekers tot de vaststelling dat de meesten op dit moment geen tracking doen van belangrijke milieugegevens, ook al verwachten de meeste datacenters stevige maatregelen in hun regio. Sommige metingen zijn laag (koolstofuitstoot) en zelfs verminderd (waterverbruik).

Uptime Institute plaatst meteen een kanttekening bij de metingen rond het waterverbruik. Volgens de onderzoekers geeft dit een vertekend beeld omdat de steekproef nu meer divers is en niet omdat waterefficiëntie minder belangrijk zou zijn voor datacenters. Wel heeft het voor sommige datacenters minder prioriteit omdat de overheden nog geen strikte regels opleggen. De verwachting is wel dat dit in de nabije toekomst zal veranderen.

Duurdere storingen

Volgens het rapport van Uptime Institute neemt het aantal storingen wereldwijd toe maar de frequentie is niet zo groot als de wereldwijde voetafdruk van datacenters. Met andere woorden, het storingspercentage per datacenter is verminderd. Ook de impact van een storing op de werking van een datacenter is volgens de onderzoekers afgenomen. In de bevraging gaf 66 procent van de operatoren aan dat de grootste impact van zo een storing minimaal of verwaarloosbaar was.

De kostprijs van een zware storing daarentegen is het voorbije jaar wel gestegen. Vooral in het segment waar de prijs boven het miljoen dollar steeg, is de verhoging opvallend (+10 procent). Als redenen voor de hogere prijs geven de onderzoekers de stijgende kosten voor digitale diensten mee. Ook factoren zoals inflatie, boetes, breaches, loonlost en vervangmaterialen spelen een grote rol.

Oorzaken

Net als in de voorbije jaren blijken stroomproblemen de grootste oorzaak voor storingen. Gevolgd door problemen met de koeling, IT-systemen, software en het netwerk. De stroomstoringen zijn hoofdzakelijk on-prem en hebben minder te maken met een algemene storing op het elektriciteitsnetwerk. Al was er in dat opzicht wel een stijging merkbaar in enkele regio’s.

Het rapport schrijft dat de Power Usage Effectiveness (PUE) sinds 2014 tot stilstand is gekomen. In 2022 was de ratio 1,55 wat betekent dat een doorsnee datacenter 55 procent meer energie verbruikt aan koeling, stroomdistributie en andere functies dan aan IT-apparatuur. Er is op dat vlak ook nog vooruitgang mogelijk. Al is een kanttekening op zijn plaats. Van 2007 tot 2014 zijn veel inspanningen gedaan om verantwoorder om te springen met energie.

Volgens het onderzoek is luchtkoeling nog altijd dominant in datacenters, zelfs in nieuwe faciliteiten. Dat is opvallend omdat steeds meer onderzoek wordt gedaan naar andere technieken zoals koelvloeistoffen. Dit is noodzakelijk gezien het stijgend aantal datacenters maar ook omdat die datacenters langer blijven werken.

lees ook

Onderwater-datacenters voor eind dit jaar realiteit

Voor 2022 is het aantal datacenters dat langer dan vijf jaar open is gegroeid tot 52 procent. In 2015 was dat nog amper 34 procent. De tekorten op de markt van de halfgeleiders spelen daarbij een grote rol. Daardoor is de levertijd voor hardware gestegen. Om kosten te besparen verlengen cloudoperatoren daarom de levensduur van hun servers.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home