Microsoft verwijdert recentste Windows Server-updates na kritieke bugs

microsoft

De recentste updates voor Windows Server deden in veel gevallen meer kwaad dan goed. Microsoft heeft ze voorlopig uit Windows Update verwijderd.

Microsoft zet zijn moeilijke relatie met updates verder. De softwarespecialist heeft noodgedwongen de Patch Tuesday-updates voor Windows Server uit Windows Update verwijdert. Het gaat om drie updates: KB5009624 voor Windows Server 2012, KB5009557 voor Windows Server 2019 en KB5009555 voor Windows Server 2022.

Kritieke problemen

De updates zorgden voor tal van kritieke problemen. Zo rapporteerden administrators dat hun domain controllers in een eindeloze bootloop terecht kwamen, werden ReFS-volumes ontoegankelijk en verschenen ze als RAW-bestandssystemen, en wilde Hyper-V niet meer opstarten. De updates hebben met andere woorden de capaciteit om de activiteiten van een onderneming serieuze schade toe te brengen.

Nu de updates uit Windows Update verdwenen zijn, is de kans klein dat ze nog verdere slachtoffers zullen aanrichten. Ze zijn nog wel beschikbaar via Microsoft Catalog, maar gezien de problemen lijkt het ons niet verstandig om ze zelf proactief te installeren.

Niet de eerste keer

Het euvel is het zoveelste in de pijnlijke geschiedenis van Windows Updates. Microsoft moet ontelbare verschillende configuraties van hardware ondersteunen met zijn OS en staat zo voor een grote uitdaging. Helaas is dat vaak merkbaar voor de eindklant. Te vaak veroorzaken updates nieuwe problemen, die soms acuter zijn dan de euvels die ze proberen op te lossen.

 In dit geval verhelpen de updates bijna 100 beveiligingsproblemen van verschillende ernst. In de regel is een snelle installatie een goed idee, in de praktijk wacht je toch best even af.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home