Windows 10-update die bugs moest oplossen, veroorzaakt nieuwe bugs

Windows 10

Microsoft lanceerde pas een nieuwe update voor Windows 10. Die is specifiek bedoeld om problemen ontstaan door eerdere updates op te lossen. Nu blijkt ook deze nieuwe update kopzorgen met zich mee te brengen.

Microsoft lanceerde de optionele update KB4535996 speciaal om problemen veroorzaak door eerdere updates van de baan te werken. Zo zou de update de zoekfunctie repareren voor gebruikers die daar nog problemen mee ondervonden, en ook andere bugs wegwerken. We berichtten pas nog over de update omdat die handig kan zijn voor gebruikers die nog steeds met problemen met de zoekfunctie kampen, maar gaven toen aan dat even geduld bij de installatie misschien geen slecht idee is.

Nieuwe problemen

Helaas blijkt dat nu een terechte voorzorgsmaatregel. Verschillende gebruikers rapporteren problemen tijdens en na de installatie van KB4535996, onder andere op het forum van Microsoft zelf. Opnieuw is het onduidelijk hoeveel mensen precies problemen hebben, al zijn de configuraties van probleemsystemen niet bepaald exotisch. De update lijkt onder andere problemen op te leveren op versies van de Dell XPS 15.

De klachten gaan van een flikkerend scherm over haperingen tijdens het werken tot serieuzere defecten zoals een systeem dat niet meer opstart. Het voordeel is dat deze update niet automatisch wordt gepushed tenzij je actief zoekt naar nieuwe updates, bijvoorbeeld omdat je de problemen met de zoekfunctie beu bent.  Afwachten is dus de boodschap.

Installatie uitstellen

Microsoft slaagt er de laatste tijd schijnbaar niet meer in om een update uit te rollen zonder minstens een deel van zijn gebruikers met miserie op te zadelen. We raden iedereen daarom aan om geen optionele updates te installeren en patch Tuesday-updates ook met een week uit te stellen (via het instellingenmenu). Dat is niet de meest veilige oplossing, maar zo heb je de kans om te ontdekken of een specifieke update het voor jou of je werknemers onmogelijk zal maken om te werken voor je het ding installeert. Houdt daarbij wel rekening met het feit dat Windows 10-updates vaak ook beveiligingslekken dichten. Je dient dus zelf een afweging te maken tussen veiligheid en werkbaarheid.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home