Microsoft investeert in kernfusie-startup met oog op elektriciteitsafname

Red,And,Blue,Particles,Collision.,Vector,Illustration.,Atom,Fusion,,Explosion

Helion Energy, startup in de technologie rond kernfusie, heeft Microsoft aangewezen als één van de eerste klanten. Tegen 2028 zou Microsoft elektriciteit kunnen afnemen die is gegenereerd door heliumatomen samen te persen.

De aankondiging van Helion Energy komt min of meer als een verrassing, weet The Register. De technologie om via kernfusie tot energiewinsten te komen, is nog grotendeels theorie. De weinige geslaagde testen leverden slechts minieme energiewinst op. Het meest succesvolle experiment kwam van Lawrence Livermore. Zijn laboratorium slaagde er eind vorig jaar in om, voor een fractie van een seconde, tot 3,15 megajoule fusie-energie te produceren. Dat is op zich een mooi resultaat, maar het komt niet in de buurt van wat Microsoft nodig zal hebben om de grote datacenters te voorzien van stroom.

Plasmaversnellers

Helion Energy baseert zich niet op de technologie van Livermore. De startup gebruikt plasmaversnellers die brandstof, gemaakt van deuterium en tritium, verwarmt tot meer dan 100 miljoen graden in een haltervormige versneller. Aan elk uiteinde bevindt zich de brandstof die via plasma naar het midden worden geleid, samensmelten en elektriciteit produceren. Op zich klinkt het allemaal mooi, zeker omdat de zesde generatie van de Helion versneller een indrukwekkende tijd heeft gedraaid en de levensvatbaarheid van het bedrijf heeft aangetoond.

Alleen is het wachten op de volgende generatie, die in 2024 operationeel moet zijn. Die zevende generatie moet voor Helion Energy aantonen dat echte netto elektriciteitswinst mogelijk is. In elk geval heeft Helion een eerste afnemer, Microsoft dus, weten te strikken. Dat hoeft niet te verbazen, want grote techspelers zoals Bill Gates en Sam Altman (OpenAI) zijn geldschieters van de startup. Het is dan ook logisch dat zij op de eerste rij zullen staan wanneer er effectief elektriciteit beschikbaar is.

Bescheiden begin

Helion Energy gaat ervan uit dat de centrale die Microsoft van elektriciteit zal voorzien, een stroomopwekking zal kunnen leveren van 50MW. Veel datacenters gebruiken een veelvoud hiervan en zeker voor Microsoft, dat tientallen datacenters heeft, is dit niet voldoende. Maar het is een begin, weten ze ook bij Helion Energy én Microsoft. “We zijn optimistisch dat kern-fusie een belangrijke technologie kan zijn om de overstap te maken naar schone energie”, aldus Microsofttopman Brad Smith.

lees ook

‘75 procent bedrijven omarmt duurzaamheid in datacenters tegen 2027’

“De aankondiging van Helion Energy sluit aan bij onze eigen lange termijn doelstellingen voor schone energie. De technologie zal de markt helpen om nieuwe en efficiënte methodes te ontwikkelen om sneller meer schone energie te leveren aan het elektriciteitsnetwerk”, besluit Smith.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home