Microsoft test met succes noodgenerator op waterstof

Hydrogen-fuel-cells

Microsoft heeft de ambitie om tegen 2030 alle dieselmotoren bannen. Naast hernieuwbare bronnen als hoofdenergie onderzoekt Microsoft de mogelijkheden van waterstof als brandstof voor noodgeneratoren.

“Een maanlandingmoment”, zo noemde Sean James de doorbraak rond waterstof als brandstof. De directeur van Microsofts datacenter research kan zijn enthousiasme niet verstoppen. Microsoft wil tegen 2030 af van diesel als brandstof voor noodgeneratoren. Daarom begon het bedrijf in 2013 al met experimenten om andere energiebronnen te vinden. In 2018 kwam Microsoft uit bij Proton de Exchange Membrane (PEM) techniek. Alleen vond Microsoft geen bedrijf om die techniek op grote schaal toe te passen.

Uiteindelijk nam Microsoft Plug Powers mee in het project. In juni vonden een resem succesvolle testen plaats in een prototype machine (foto boven). Plug Power werkt intussen aan een gestroomlijnd, commercieel model dat in de loop van de komende jaren zal worden geïnstalleerd in datacenters.

lees ook

NorthC vervangt diesel door groene waterstof in noodstroomvoorziening van datacenter

Krachtige generatoren

Een datacenter constant draaiend houden vergt veel energie en wanneer er een panne is, dan moeten generatoren als het ware meteen de draad oppikken. Op dit moment werken de datacenters in dat geval met batterijen tot de noodgenerator is opgestart. En die noodgenerator draait nu nog op diesel.

Microsoft en Plug Power testten met succes een drie megawatt-systeem dat stroom kan leveren voor 10.000 computers in een datacenter, vergelijkbaar met de output van de huidige dieselgeneratoren. Warmte en water zijn de enige uitstootgassen al is het maken van waterstof op zich niet milieuvriendelijk. Het is de bedoeling van Microsoft om dat probleem aan te pakken door zo snel mogelijk ‘groene’ waterstof te produceren op basis van hernieuwbare energie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home