Intel kondigt Xeon 6 aan: P- en E-kernen, maar geen Scalable meer

Intel kondigt op Vision 2024 nieuwe Xeon-processors aan. De Xeon Scalable-branding verdwijnt en maakt plaats voor een eenvoudigere naamgeving. Xeon 6 zal verschillende soorten CPU’s bevatten en verschijnt snel.

Intel onthult op Vision 2024 zijn nieuwste generatie van Xeon-processors. De naamgeving daarvan vereenvoudigt. Zeg dus niet 6th Gen Intel Xeon Scalable Processor, maar Xeon 6. Xeon 6 zal twee grote families bevatten. De ene is gebouwd met de Sierra Forest-architectuur en bevat enkel E-kernen, de andere heeft enkel P-kernen aan bood en heeft Granite Rapids als codenaam.

De Intel Xeon 6-CPU’s met E-kernen zijn gebouwd voor cloud native-workloads, waarbij het aantal kernen belangrijker is dan de kloksnelheid. Intel wil met deze chips een grote hoeveelheid cores bieden aan een behapbaar stroomverbruik. Vergeleken met Xeon Scalable-chips van de tweede generatie leveren deze CPU’s 2,4 keer meer pk’s per watt. Intel merkt op dat datacenterspecialisten hun oudere systemen kunnen vervangen waarbij één rack met Xeon 6-chips ongeveer drie racks met 2nd Gen Xeon Scalable vervangt.

P-kernen

De Intel Xeon 6-chips met P-kernen zijn de meer traditionele Xeon-processors. De P-kernen bouwen verder op een lange traditie van Xeon-cores en leveren heel wat rekenkracht met multithreading voor een grote variëteit aan workloads. Naar goede maar ietwat betreurenswaardige gewoonte gaat Intel niet in te veel detail over de verbeteringen van de kernen, maar ligt de focus op de AI-prestaties. Die gaan er flink op vooruit wat leuk is voor wie daar vandaag op vertrouwt, al zijn dergelijke klanten in Europa op dit moment een zeldzaamheid.

Intel geeft aan dat het submerken van Xeon Scalable wil afvoeren om meer eenvoud te creëren, maar het bedrijf geeft nog geen details. De Xeon Scalable-line-up is traditioneel een enorme soep, met tientallen SKU’s die soms veel maar vaak ook erg weinig van elkaar verschillen. AMD boekt vooruitgang in de servermarkt met een drastisch overzichtelijker aanbod.

E-kernen

Tijdens Computex heeft Intel de Xen 6-variant met enkel E-kernen officieel gelanceerd. Chips uit de 6700-serie tellen tot 144 E-kernen met verder een maximale TDP van 350 watt, acht DDR5-geheugenkanalen en 88 PCIe 5.0-lanes. Die specificaties lopen voor de 6900-serie op tot 288 E-kernen, 500 watt, twaalf geheugenkanalen en 96 PCIe-lanes per processor. Volgens Intel maakt dat prestatiewinsten tot 4,2x op rack-niveau en 2,6x per watt mogelijk.

Granite Rapids met enkel P-kernen zal later dit jaar volgen. Intel mikt zelf op een lancering in het derde kwartaal, al is de tijdlijn van Intel niet altijd even betrouwbaar. De chipfabrikant onthulde ook zijn Lunar Lake– en Arrow Lake-processoren voor op de beurs.


Dit artikel verscheen origineel op 10 april. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home