Intel lanceert vijfde generatie Xeon Scalable: sneller, efficiënter en met meer kernen

Intel introduceert de vijfde generatie van zijn Xeon Scalable-serverprocessors. De nieuwe line-up is een evolutie van de vierde generatie, met iets meer pk’s en kernen, een hogere efficiëntie, en dezelfde focus op ingebouwde AI-acceleratie.

Intel introduceert Emerald Rapids: de vijfde generatie van de Intel Xeon Scalable-processors voor de server. Emerald Rapids is de rechtstreekse opvolger van Sapphire Rapids (de vierde generatie), die de fabrikant vorig jaar lanceerde. De processorboer heeft wat goed te maken: de vorige chips waren niet bepaald indrukwekkend vergeleken met de Epyc-chips van concurrent AMD. Zit Intel opnieuw op het juiste pad?

Sneller en beter uitgerust

Op papier ziet het er alvast goed uit. Algemene CPU-prestaties zouden een generationele sprong maken van 21 procent. Het maximale aantal kernen gaat er bovendien op vooruit. Waar voordien de Xeon Scalable Platinum 8480+ met 56 kernen nog de line-up aanvoerde, krijgen we nu een Xeon Scalable Platinum 8592+ met 64 kernen.

Intel houdt vast aan zijn mantra van ‘meer is beter’, dus krijgen we opnieuw een karrenvracht aan nieuwe Xeon-processors met telkens een iets andere focus. Chips hebben tussen de acht en de 64 rekenkernen, met 22,5 MB tot 320 MB aan totale cache. Stukprijzen variëren van 11.600 dollar voor het strafste component tot 415 dollar voor een acht kernen tellend instapmodel. Meer dan dertig stuks passeren vandaag de revue.

Intel lanceert opnieuw een erg uitgebreide line-up, met beperkte verschillen tussen tal van gelijkaardige chips.

We focussen op de belangrijke verschillen met de vorige generatie. Architecturaal kiest Intel voor een eenvoudigere samenstelling van de CPU’s. Die bestaan niet meer uit vier tiles, maar uit twee. De chip ondersteunt CXL 1.1 met tot vier kanalen Tier 2 geheugen. Het DDR5-geheugen krijgt acht kanalen, goed voor in totaal twaalf kanalen van DDR- en CXL-verweven geheugen.

Efficiënter

Intel wijst verder op de verhoogde efficiëntie, zeker bij minder intensief gebruik. De 64 core-chip van Emerald Rapids heeft bij inspanningen van vijftig procent of minder een lager verbruik dan de 56 core-CPU van Sapphire Rapids. In een configuratie met twee sockets verbruikt een server onder een werklast van 30 tot 40 procent zo’n 110 watt minder, aldus de fabrikant.

De Intel Xeon Scalable-chips van de vijfde generatie zijn net als hun voorgangers uitgerust met ingebouwde accelerators. De focus ligt uiteraard op AI-acceleratie. Intel stelt dat zijn CPU’s voor tal van workloads interessanter zijn dan die van de concurrentie, net omwille van die ingebouwde efficiënte AI-capaciteiten. Inferentie zou tot 42 procent efficiënter verlopen op deze chips dan op de vorige volgens de fabrikant, zolang modellen niet meer dan twintig miljard parameters hebben.

De nieuwe chips zijn een evolutie en geen revolutie. Dat brengt voordelen met zich mee: Emerald Rapids is socket- en software-compatibel met Sapphire Rapids. Wie wil kan bestaande systemen dus upgraden door enkel de CPU te vervangen.

Betaalmuur

Deze serverprocessors zijn net als hun voorgangers uitgerust met Intel On Demand. Dat is een oplossing waarbij je nogmaals kan betalen voor capaciteiten van een chip nadat je reeds betaald hebt: Intel stopt niche-functionaliteit achter een betaalmuur, waarna klanten die kunnen ontgrendelen. Het gaat om functies die niet nuttig zijn voor iedere gebruiker, zoals de Dynamic Load Balacer, Data Streaming Accelerator en meer.

Met de chips voorziet Intel een upgrade voor zijn huidige portfolio, maar de CPU-markt wordt er niet meteen mee door elkaar geschud. AMD blijft interessante alternatieven aanrijken, al slaagt Intel er wel in meer uit de Emerald Rapids-architectuur te persen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home