Intel start massaproductie Intel 4 in Europa

Intel start met de massaproductie van chips op de Intel 4-node in zijn fabriek in Ierland. Het geavanceerde proces, dat EUV-technologie gebruikt, wordt zo voor het eerst in Europa gebruikt.

Intel start zijn Intel 4-productielijn op in zijn fabriek in het Ierse Leixlip. Het geavanceerde Intel 4-proces maakt gebruik van Extreme UV-technologie en is één van de meest geavanceerde productieprocessen voor microchips van dit moment. Intel zal het gebruiken voor onder andere de productie van Meteor Lake-CPU’s, die het binnenkort zal aankondigen.

Het nieuws toont de grotere focus van Intel op Europa. Hoewel Intel 4 ontwikkeld en geoptimaliseerd werd in de VS, is de fabriek in Ierland de eerste waar chips in groot volume van de band zullen rollen. Die mijlpaal werd niet zonder slag of stoot bereikt: de fabrikant investeerde de afgelopen jaren 17 miljard dollar in de site om de node te implementeren.

EUV uit Nederland

De productielijn staat vol met uiterst complexe toestellen. De grote ster is de EUV-lithografie-machine. Die heeft het formaat van een kleine kamer en is in staat EUV-‘licht’ te genereren en te sturen via speciale spiegels. De EUV-straling maakt het mogelijk om heel nauwkeurig extreem kleine componenten op microchips te maken.

Enkel het Nederlandse ASML in Eindhoven is op dit moment in staat EUV-machines te bouwen. Intel omschreef het apparaat eerder nog als misschien wel het meest complexe toestel dat de mensheid ooit gebouwd heeft. Het duurde achttien maanden om de fabriek in Ierland klaar te maken om de EUV-machine te ontvangen.

Intel stelt dat Intel 4 tot twintig procent meer pk’s per watt biedt dan het Intel 7-proces. De node is belangrijk voor Meteor Lake, maar zal ook daarna nog relevant blijven voor geavanceerde chips voor allerhande doeleinden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home