Intel toont nieuwe Meteor Lake-processor met mobiel geheugen op de chip

Intel sleutelt verder aan een totaalchip die naast de CPU ook heel wat omkaderende hardware aan boord heeft. Meteor Lake-chips kunnen binnenkort gebouwd worden met LPDDRX mee op de die.

Intel toont belangrijke stappen voorwaarts in zijn verpaktechnologie voor processors. Die maakt het mogelijk om voor Meteor Lake de CPU te combineren met mobiel geheugen. Dat maakt compactere computers mogelijk en brengt ook betere prestaties met zich mee, aangezien het geheugen zich letterlijk dichter bij de CPU bevindt.

Verpaktechnologie heef in deze context voor alle duidelijkheid niets te maken met de doos waarin een processor gestopt wordt. Packaging is de naam voor een belangrijke stap in de ontwikkeling van een processor, waarbij individuele chips worden gecombineerd met andere schakelingen om zo tot een bruikbaar component te komen dat klaar is voor integratie in een laptop of desktop.

Modulaire chip

Intel laat zien dat het voor Meteor Lake in staat is om 16 GB aan Samsung LPDDR5X-geheugen mee op het totaalpakket te integreren. Meteor Lake maakt gebruik van chiplet-technologie en is architecturaal geschikt om van verschillende modules tot één geheel te komen. In deze vorm kan het geheugen een bandbreedte van 120 GB/s leveren, wat merkbaar hoger is dan in een klassieke configuratie waarin het geheugen apart wordt verbonden.

Het is de eerste keer dat Intel geheugen en CPU combineert op een high end (core)-chip. Voor lichtere Atom-chips bouwt Intel al wel jaren combinaties. Apple doet het ook met zijn M-chips. Prestatie en eenvoud zijn de grote voordelen, maar de aanpak komt ook met nadelen. Zo is geheugen op die manier niet upgradebaar of verwisselbaar. Heb je meer RAM nodig, of gaat er RAM stuk, dan is je hele systeem naar de vaantjes. Wat circulariteit en repareerbaarheid betreft, is geheugen op de chip dus een stap achteruit.

Meteor Lake is de veertiende generatie van Intel Core. Intel zal de processors naar alle waarschijnlijkheid nog in de loop van dit jaar officieel lanceren. Met de chips debuteert Intel een nieuwe naamstrategie, waarbij de ‘i’ uit Core i verdwijnt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home