Hoewel de (sub) 2 nm-nodes van Intel nog dit jaar operationeel zullen zijn, staat volumeproductie pas gepland voor 2023.
Intel wil nog dit jaar zijn 2 nm- en 1,8 nm-productieprocessen operationeel krijgen. Een snelle uitrol daarvan, is essentieel voor de concurrentiepositie van Intel. Intel zelf noemt zijn toekomstige bakproces Intel 18A, waarbij de A naar angstrom verwijst: een eenheid tien keer kleiner dan een nanometer. Volumeproductie voor Intel 18A staat echter pas voor 2026 gepland, al zullen er in 2025 al wel op kleinere schaal pc- en serverprocessors van de band rollen.
Kleiner is beter
De productienode is een ietwat vaag begrip, waarbij verschillende chipfabrikanten (zoals Intel, Samsung en TSMC) verschillende waarden gebruiken die moeilijk rechtstreeks te vergelijken zijn. Feit is wel dat een kleinere node van een proces altijd beter is dan een grotere, aangezien het formaat in angstrom of nanometer wel op de één of andere manier verwijst naar het formaat van de bouwstenen van chips en transistors. Hoe kleiner die bouwstenen, hoe kleiner, zuiniger en sneller de transistor en dus ook de chip.
Een competitief kleine productienode is essentieel voor Intel om concurrentiële chips te maken. Intel 18A zal bovendien gebruikt worden door klanten van Intel Foundry, waaronder Microsoft. Op dit moment zijn de modernste chips die van de Intel-band rollen de Core Ultra-processors, gebakken op Intel 4. Dat proces heette vroeger Intel 7 nm, en is technisch vergelijkbaar met TSMC 4 nm / 5 nm.
De massaproductie is goed om in het oog te houden. Fabrikanten kondigen al graag nieuwe moderne chips aan, maar soms zijn die in de praktijk nauwelijks beschikbaar. Dat was het geval bij de transitie van Intel naar 10 nm, die het eerste jaar vooral op papier bestond. Voor Intel 18A is het bedrijf transparant: de node werkt vanaf dit jaar, chips zijn beschikbaar vanaf volgend jaar, maar 2026 wordt pas het jaar van de grote volumes.