Intel Foundry verliest Services en wint Microsoft als miljardenklant

Intel verandert zijn Intel Foundry Services van naam door het Services-deel er af te kappen. De geavanceerde productietechnologie die het bedrijf kan bieden, lijkt Microsoft al vast te bekoren.

Microsoft kiest voor Intel Foundry voor de fabricage van zelf ontwikkelde chips. Dat is een mooie overwinning voor CEO Pat Gelsinger en het kersvers herdoopte Intel Foundry, dat de ‘Services’ achteraan de naam ziet verdwijnen. De rebranding gebeurde op een speciaal Foundry-evenement van Intel: het eerste in zijn soort. Het toont aan dat team Gelsinger chipproductie voor derden als een grote opportuniteit en focus blijft zien.

Microsoft tekent in

De overeenkomst met Microsoft toont meteen de waarde van die focus. Redmond zou over de periode van de deal zo’n vijftien miljard dollar richting Intel schuiven. Welke chips Microsoft bij Intel wil laten bouwen, is niet duidelijk. Microsoft zou wel profiteren van het Intel 18A-proces (1,8 nm), dat als eerste Gate All Around (GAA)-transistors gebruikt (als vervanging van FinFet). De Intel 18A node is een toekomstige en erg geavanceerde productienode.

Pas kwam nog aan het licht dat Microsoft eigen netwerkkaarten ontwikkelt voor GPU-servers. Als grote cloudprovider en computerspecialist heeft Microsoft zowel de schaal als de incentive om zelf gespecialiseerde chips te ontwikkelen. Chipfabricage is een stiel appart, waarin TSMC marktleider is gevolgd door Samsung. Intel bouwde historisch gezien vrijwel exclusief chips voor zichzelf, wat natuurlijk een immens volume was. Onder Gelsinger wordt de productie-expertise opengesteld voor externe partijen en gaat Intel dus de concurrentie aan met TSMC. Eerder liet Nvidia al weten dat het Intel als extra fabricagepartner kiest, naast TSMC.

Intel 14A

Intel wil verder opnieuw de ongenaakbare technologieleider worden in de productiesector. Sinds enkele jaren heeft TSMC eigenlijk de meest geavanceerde productienodes en is Intel op achtervolgen aangewezen. Dat wil Gelsinger veranderen. Op het Foundry-event kondigt de CEO Intel 14A aan om die ambitie kracht bij te zetten. Die node staat gepland voor 2027 en zal de allernieuwste High NA EUV-machines van het Nederlandse ASML gebruiken. Om je een idee te geven van de investeringen die met zo’n innovaties gemoeid zijn: zo één machine, die slechts een onderdeel is in de productieketting van een microchip, kost ongeveer 350 miljoen dollar en is groter dan een reisbus.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home