Instortende SSD-prijzen bedreigen harde schijven

harde schijven

De prijzen voor flashgeheugen staan op het punt om te crashen, zo voorspellen analisten. Dat zal zich vertalen in goedkopere SSD’s en een verdere achteruitgang van de harde schijf.

Er is momenteel een overaanbod aan flashgeheugen. Flashfabrikanten krikken hun productie op om hun geheugen goedkoper in de markt te kunnen zetten en zo marktaandeel te winnen, maar de vraag wordt daarbij flink overschat.

Op de afgelopen Flash Memory Summit, waar The Register over bericht, werd door analisten met enkele cijfers gegoocheld om de impact van zo’n prijscrash op de opslagmarkt te duiden. Een drastische prijsdaling zal ertoe leiden dat flash de klassieke harde schijf verder aan de kant schuift.

Prijscrash

Jim Handy van Objective Analysis verwacht een neerwaartse prijscorrectie tot 0,08 dollar/GB in 2019. Daarmee zou de prijs per gigabyte dicht bij de productiekost van 64-laags 3D NAND aanleunen, wat vandaag het meest courante flashgeheugen is. Cijfers van DRAMeXchange en IDC zetten de prijs voor NAND-flash vandaag op zo’n 0,30 dollar/GB. Volgens Handy kijken we aan tegen de grootste prijscorrectie ooit in de geschiedenis van halfgeleiderproducten.

Als de voorspelling van Handy accuraat is, zullen de NAND-prijzen in 2019 naar ongeveer 25 procent van hun huidige waarde kelderen. Een logisch gevolg is dat ook de prijzen voor SSD’s dan dalen. Uitgaande van een lineaire daling kijken we aan tegen een prijsvermindering van 75 procent voor SSD’s. Dat kan een flinke verschuiving in de markt teweegbrengen.

4x duurder

Volgens Howard Marks van Deep StorageNet is een verschil van vijf keer de dollarprijs per gigabyte tussen enterprise-SSD’s en -HDD’s het kantelpunt waarop SSD’s de markt zullen kannibaliseren. Professionele SSD’s zijn vandaag ongeveer drie tot vier keer duurder dan HDD’s voor missiekritieke toepassingen, terwijl ze nog 15 tot 17 keer duurder zijn dan nearline professionele harde schijven.


Lees dit: Waarom een professionele SSD meer geld kost


Enterprise-SSD’s kosten vandaag zo’n 0,30 tot 0,80 dollar per gigabyte, afhankelijk van het merk. Dit in vergelijking met 0,02 dollar per gigabyte voor een enterprise-HDD. Als de prijs van SSD’s met 75 procent daalt, tot een laagste waarde van 0,08 dollar per gigabyte, zijn ze nog maar vier keer duurder dan HDD’s. De drempelwaarde van Marks wordt dan overschreven.

Als we de logica verderzetten, zal dit ertoe leiden dat de SSD de harde schijf verder verdringt. Zeker voor lees-intensieve werklasten, die voordeel halen uit de snelheid van een SSD. Die ontwikkeling wordt verder ondersteund door de opkomst van Quad-Level Cell (QLC)-NAND, dat een hogere opslagcapaciteit goedkoper maakt door vier bits op één cel te bewaren. Onder meer Intel kondigde recent zijn eerste QLC-SSD’s aan en ook Samsung is gestart met de productie van QLC-NAND.

Dalende HDD-verkoop

De voorspelde prijscorrectie van Handy zal enkele kwartalen nodig hebben om zich te voltrekken. Het is aannemelijk dat er gedurende die periode een zichtbaar effect zal zijn op de verkoop van harde schijven.

Mark Delaney, analist bij Goldman Sachs, ziet die trend ook. Hij voorspelt dat het aandeel van Seagate (51 dollar op moment van schrijven) in 2019 naar 44 dollar zakt en geeft het advies om te verkopen.

“We geloven dat HDD’s een cyclische industrie blijven, en een die uitdagingen in verschillende delen van de markt ondervindt door de groei van SSD’s op basis van NAND-flash … NAND wordt overgeproduceerd en SSD-prijzen dalen (in sommige gevallen daalt de prijs met maar liefst 30 tot 40 procent)”, waarschuwde de beursanalist enkele dagen geleden.

Seagate haalt het grootste deel van zijn omzet uit harde schijven, terwijl grote concurrent Western Digital meer dan de helft van zijn omzet uit flash haalt. WD is daardoor minder gevoelig aan de impact van een dalende HDD-verkoop, maar wordt op zijn beurt dan wel weer blootgesteld aan het instorten van de NAND-prijzen. Beide bedrijven kijken de toekomst ongetwijfeld vol spanning tegemoet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home