HPE brengt supercomputing naar enterprise met meer toegankelijk Cray-portfolio

Supercomputer_HPECrayXD2000

HPE vertaalt het Cray-portfolio van supercomputerhardware naar end-to-end oplossingen op maat van enterprises.

HPE wil meer organisaties aanspreken met de HPC-hardware van Cray, de supercomputingspecialist die het in 2019 overnam. Het bedrijf vertaalt daartoe bestaande HPC-oplossingen naar een meer toegankelijk end-to-end dat breder enterprises en overheden moet aanspreken. Het bedrijf kondigt drie concrete supercomputers aan: HPE Cray EX2500, XD2000 en XD6500.

De HPE Cray EX2500-supercomputer is gebaseerd op dezelfde architectuur als het HPE Cray EX4000-HPC-systeem. De enterprise-versie is 24 procent smaller en moet zo in meer datacenters passen. De nieuwe vormfactor vertrouwt op directe vloeistofkoeling, wat complexer is maar de energie-efficiëntie ten goede komt. Het resultaat is volgens HPE zelf een kostenefficiënte oplossing voor hoge prestaties met een kleinere CO2-voetafdruk.

Toegankelijkere systemen

Het HPE Cray EX2500-systeem blijft een stevige jongen. Een trapje toegankelijker zijn de HPE Cray XD2000 en XD6500. Die servers zijn het liefdeskind van HPE’s portfolio en dat van Cray. Ze bieden een hoge dichtheid gecombineerd met een veelvoud aan opties rond CPU’s, accelerators, interconnects, stroom en koeling, afhankelijk van de specifieke noden van de klant. HPE wil zo dat enterprises met HPE-achtige noden sneller aan de slag kunnen met eigen hardware.

Het bedrijf heeft een aantal toepassingen in het achterhoofd, zoals de workloads uit de auto-industrie, onderzoek in de maakindustrie, wetenschappelijk onderzoek naar geneesmiddelen en de financiële sector.

AMD Epyc Genoa

De systemen maken gebruik van dezelfde technologie als diegene die je terugvindt in HPE Cray-supercomputers              Top 500. Denk aan de HPE Slingshot-ethernet-interconnect, Cray Clusterstor E1000-opslag voor data-intensieve workloads als AI-training, de HPE Cray-ontwikkelaarsomgeving en directe vloeistofkoelingscapaciteit.

De hardware ondersteunt AMD Epyc Genoa-processors van de vierde generatie, die naar alle waarschijnlijkheid later vandaag officieel en in detail worden aangekondigd. HPE geeft ook aan de vierde generatie van Intel Xeon Scalable te ondersteunen, maar Intel blijft de lancering daarvan op de lange baan schuiven. Wat accelerators betreft zal HPE de Nvidia H100-chips ondersteunen.

Beschikbaarheid

HPE EX2500-systemen met Intel Xeon van de vierde generatie zijn ten vroegste begin volgend jaar beschikbaar. Systemen met AMD Epyc 9004-processors komen in Q2 van 2023. Anders is het voor HPE Cray XD2000-supercomputingsystemen, die met de nieuwe AMD Epyc-processors al besteld kunnen worden vanaf vandaag. Vanaf 5 december kan dat ook voor Intel-equivalenten. De XD6500-systemen kunnen vanaf het eerste kwartaal van 2023 besteld worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home