HPE finaliseert overname supercomputerspecialist Cray

cray-xc30

Hewlett Packard Enterprise (HPE) heeft de aangekondigde overname van supercomputerspecialist Cray afgerond. De transactiewaarde van de deal steeg uiteindelijk tot 1,4 miljard dollar omdat Cray op het moment van afronden minder cash op de balans had.

HPE maakte zijn intenties om Cray te kopen in mei van dit jaar bekend. Toen werd gesproken over een bedrag van 1,3 miljard dollar, maar uiteindelijk heeft de enterprise-IT-reus 100 miljoen meer op tafel moeten leggen, zo meldt Tech Republic.

Momentum

De overname is een indicatie van het momentum dat artificiële intelligentie beleeft doorheen de hele industrie. Supercomputing of high-performance computing (HPC) vormt een belangrijke motor achter die technologie. AI-oplossingen verwerken gigantische hoeveelheden data en supercomputers zijn daarvoor bijzonder geschikt. Analisten voorspellen dat de HPC-markt zal groeien van 31 miljard dollar in 2017 tot 50 miljard dollar in 2023.

Cray bouwde al in 1976 zijn eerste supercomputer en hoewel het een relatief kleine speler is, met een marktaandeel van 2,3 procent, heeft het bedrijf toch altijd een voortrekkersrol gespeeld en in het verleden al enkele grote overheidsdeals naar zich toe kunnen trekken. Om ook in de toekomst die rol aan het voorfront te kunnen blijven invullen, leek verkopen aan een grotere speler evenwel noodzakelijk.

Win-win

HPE is ook al enige tijd actief in de HPC-markt en beschouwt het als een belangrijke spil in zijn toekomstvisie en groeistrategie. Volgens Antonio Neri, CEO van HPE, is de overname van Cray een win-winsituatie voor beide bedrijven. HPE realiseert vandaag slechts een derde van zijn HPC-omzet uit overheidscontracten en haalt met de overname bovendien heel wat technische expertise in huis.

Daarnaast kan het volgens analisten ook het cloudinfrastructuuraanbod van HPE ten goede komen, zodat het bedrijf steviger in zijn schoenen staat tegen de dominante spelers op deze markt (Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud Platform). Cray zal van zijn kant kunnen genieten van het schaalvoordeel dat de aansluiting bij een groter concern met zich meebrengt. Zo zal het bedrijf ook in de toekomst op het scherpst van de snee kunnen blijven meespelen in de markt van supercomputing.

Gerelateerd: Waarom supercomputer-specialist Cray voor 1,3 miljard dollar aan HPE verkoopt

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home