Feit of fabel: natte iPhone in bak met rijst 

Een iPhone in een bak rijst leggen is volgens het internet de oplossing om vloeistof uit je iPhone te verwijderen. Apple legt uit waarom dit advies niet correct is.  

Je iPhone in de gootsteen of het toilet laten vallen? We hebben het hoogstwaarschijnlijk al eens meegemaakt. De meest recente iPhones zijn beter bestand tegen water, maar toch moeten we er voorzichtig mee omspringen. De nieuwste iPhones geven een melding wanneer er vloeistof gedetecteerd is in de Lightning- of USB-C-connector. Apple legt in zijn geüpdatete ondersteuningspagina uit wat je met een natte iPhone kan doen, en dat heeft niets te maken met rijst.  

Bak rijst helpt niet

Eén van de meest voorkomende adviezen voor een natte iPhone, is om deze in een bak met rijst te leggen. Deze stelling wordt nu expliciet weerlegd, dat staat te lezen in de recent geüpdatete ondersteuningspagina van Apple. Volgens Apple zouden de rijstkorrels de iPhone alleen maar meer beschadigen.  

lees ook

Apple experimenteert met opvouwbare iPhones 

Wat je wel moet doen

De iPhone XS (Max), iPhone XR of nieuwer geeft een waarschuwing wanneer er vloeistof gedetecteerd is in de Lightning- of USB-C-connector. Wanneer je je iPhone en accessoire dan met elkaar verbindt, kan dit schadelijk zijn. Apple geeft op zijn ondersteuningspagina enkele tips: 

  • Droog je iPhone eerst zo goed mogelijk af met een doek en stofzuiger.
  • Tik met je iPhone zachtjes tegen je hand met de connector naar beneden om vloeistof te verwijderen en laat je iPhone in een droge ruimte liggen.
  • Na 30 minuten kan je proberen je iPhone opnieuw op te laten met een Lightning- of USB-C-kabel. 
  • Wanneer de waarschuwing opnieuw verschijnt, laat je je iPhone maximaal een dag in een droge ruimte met luchtstroom liggen. Het kan tot 24 uur duren voordat hij helemaal droog is.  
  • Kan je iPhone dan nog steeds niet opladen? Koppel dan de kabel los van de adapter en haal de adapter uit het stopcontact, sluit vervolgens opnieuw aan. 

Geduld is een schone deugd, dat is de juiste vuistregel bij een natte iPhone. Blijft de waarschuwingsmelding nog steeds verschijnen na 24 uur? Dan is je iPhone of accessoire mogelijk beschadigd. Neem in dat geval contact op met de fabrikant. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home