Dell vernieuwt PowerEdge-portfolio met AMD Epyc voor datacenters en Intel Max voor HPC

dell project frontier

Dell kondigt een grondige opfrissing van zijn PowerEdge-serverportfolio aan. Allen zijn zijn ze gecentreerd rond het nieuwe aanbod van AMD, Intel en Nvidia.

Dell Technologies kondigt verschillende nieuwe toestellen in zijn PowerEdge-serverportfolio aan. De vernieuwing gebeurt over twee fronten. Eerst en vooral zet Dell in op efficiëntie en pk’s in het datacenter, gericht op veelvoorkomende workloads. Daartoe introduceert de serverboer een line-up van toestellen gebouwd rond de vierde generatie van AMD Epyc-CPU’s. Tijdens de lancering van Epyc Genoa liet Dell al weten dat die servers klaarstonden.

Sneller en zuiniger

Dell bouwt verder op de efficiëntie die Epyc brengt door onder andere zijn Smart Cooling-technologie te introduceren. Die moet de CO2-afdruk van het portfolio verder drukken. Servers zijn beschikbaar in 1-socket en 2-socket-configuraties en hebben tot 50 procent meer CPU-kernen dan vorige generaties. Dell spreekt verder van 121 procent meer prestaties, 33 procent meer drives in 2U-servers en 60 procent meer in 1U-servers.

Dell introduceert volgende systemen op basis van AMD Epyc:

  • De PowerEdge R7625 biedt meer prestaties en opslag. Dell ziet deze 2U/2-socket-server als de ruggengraat van het moderne datacenter.
  • De PowerEdge R7615 is een 1-socket/1U-server die vooral profiteert van de hogere geheugenbandbreedte die AMD Epyc biedt. Verder stopt dit toestel meer pk’s in een kleinere behuizing, wat de dichtheid ten goede komt.
  • De PowerEdge R6625 heeft twee sockets in een AU-configuratie. Dell positioneert dit systeem als de optimale balans tussen densiteit, prestaties en flexibiliteit.
  • De PowerEdge R6615 is tot slot een basis 1U/1-socket-server die de hogere prestatiedichtheid van Epyc en de daarbij horende grotere capaciteit om VM’s te draaien naar een compacte vormfactor brengt.

Intel mag meespelen

Ook Intel krijgt wat liefde. Dell introduceert immers ook PowerEdge-servers gericht op AI en HPC. Ongeveer gelijktijdig met de lancering van Epyc door AMD stelde Intel Xeon Max voor: een familie van nieuwe Xeonchips met ingebouwd HBM-geheugen gericht op niche-toepassingen. De introductie van Dell betreft verrassend genoeg niét die producten.

lees ook

AMD: “Het is niet veilig om bij Intel Xeon te blijven”

Dell kan immers niet langer wachten en kiest ervoor om al server met niet nader genoemde Intel Xeon-chips van de vierde generatie voor te stellen. Verwonderlijk is dat niet. Door het uitstel van Sapphire Roads door Intel zijn de servers van Dell vermoedelijk al even klaar, maar kan de fabrikant ze maar niet aan de man brengen.

Drie nieuwe systemen

Dell stopt de niet gedefinieerde concurrenten voor AMD Epyc Genoa in drie nieuwe serversystemen, gecombineerd met verschillende high end GPU’s. Je krijgt de keuze tussen Nvidia A100-chips, nieuwere Nvidia H100-accelerators of de pas onthulde eigen datacenter-accelerator van Intel zelf: de Data Center GPU Max (Ponte Vecchio). Volgende systemen verschijnen op het appel:

  • De PowerEdge XE9680 is een krachtpatser met acht Nvidia-GPU’s, configureerbaar met H100 of A100.
  • De PowerEdge XE9640 is een 2U-server met vier Intel Data Center GPU Max-accelerators aan boord. Deze server blijft fris door directe vloeistofkoeling.
  • De PowerEdge XE8640 tot slot is opnieuw een luchtgekoeld systeem met vier Nvidia H100-GPU’s en Nvidia NVlink-technologie.

Beschikbaarheid

De Intel-gebaseerde servers komen pas in de eerste helft van 2023 naar de markt. AMD-chips zijn al beschikbaar, dus zijn de eerste configuraties van de AMD-gebaseerde systemen al vanaf deze maand te koop. In februari van volgend jaar moet het hele portfolio beschikbaar zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home